Skip to content

Железнички вагон у Компијењу

Железнички вагон у Компијењу, код Париза, место је где је 11. новембра 1918. године Немачка капитулирала и у 11 часова, 11. дана, 11. месеца, потписала примирје са силама Антанте, односно победницима рата. 

На Западу се од 1919. тај датум обележава као “Дан сећања” или “Дан ветерана”, а Србија га од пре неколико године слави као државни празник “Дан победе”. 

Тај вагон је у Другом светском рату имао велику симболику. 

Хитлер је у њему из освете натерао француске власти да потпишу понижавајућу капитулацију 1940. године, а касније га је пребацио у Берлин. Вагон је 1945. године завршио у немачкој покрајни Тирингији где су га Нацисти уништили. 

Након рата, 1946. године, произвођач старог вагона компанија “Compagnie Internationale des Wagon-Lits” адаптирала је и донирала истоветну реплику вагона из 1918. и она данас стоји као главни експонат Меморијалног музеја у Компијењу. 

На вагону су истакнуте заставе земаља победница у Првом светском рату. 

Међутим, након Другог светског рата, француске власти и државе Антанте су одбијале да на вагон окаче југословенску заставу и то је тако трајало све до 2009. године.

Њихово образложење је било просто – никаква Југославија није била победница у Првом светском рату и држава измешана између поражених и победника у том рату.

Коначно, током специјалне церемоније 2009. године српска застава је након 63 године враћена међу победничке у железнички вагон у Компијењу уз јасну поруку – победници у Великом рату су били Срби и нико други из бивших југословенских република не заслужује да се кити победама плаћеним српском крвљу!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још: