Skip to content

Драгољуб Дража Михаиловић и Албанска голгота

Након оба Балканска рата и битака на Церу, Мачковом камену и Колубари, водник 3. прекобројног пешадијског пука првог позива Дринске дивизије Драгољуб Дража Михаиловић, у ратној 1915. години, дочекује и борбу против Немаца, који у Тројној офанзиви са аустроугарском и бугарском војском нападају Краљевину Србију.

Дража и његов 3. прекобројни пук Дринске дивизије борбе са Немцима најпре примају у околини Пожаревца, а потом се под борбом повлаче чак до Метохије и Пећи.

Почиње албанска голгота!

Са својим Митраљеским одељењем, водник српске војске Дража Михаиловић се повлачио правцем Беране-Подгорица-Скадар, па даље ка Валони. 

Потпуковник српске војске Коста Р. Ђорђевић дао овакву “ратну оцену” потпоручника Михаиловића:

“Од 20. новембра 1915. па до 21. фебруара 1916. год. као водник митраљ. оделења 3. прекобр. пука за време повлачења кроз Црну Гору био је најоданији помагач свога командира, велики пријатељ својих људи – војника. 

Неуморно је по цео дан и то из дана у дан трчао по околини тражећи за своје људе коју кору хлеба, те да им утоли глад и олакша очајан положај. 

Мислим, да је у тим тешким часовима искушења, које је доживела српска војска, ретко који официр схватио тако правилно и тако савесно своју улогу, као тадашњи поручник Михаиловић. 

За овај и овакав рад по доласку на Крф, предложио сам га за одликовање и унапређење”.

Немилосрдна хладноћа, изнемоглост и глад односили су хиљаде живота српских војника приликом повлачења преко Албаније, а многи су умирали тек пошто су стизали на Крф и острво Видо. 

Међутим, бледоликог, мршавог и слабашног потпоручника Дражу Михаиловића челична воља избавила је из свих ових невоља. 

Након Албанске голготе и доласка на Крф, Дража, не само што није био на списку упућених на лечење, него ни митраљези, које је дужио за своје митраљеско одељење 3. прекобројног пука, нису били изгубљени, иако је готово целокупно тешко оружје уништено још у Метохији.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још: