Skip to content

Свети Василије Острошки и чудо у Нишу 1999. године

Велики угодници Божији и светитељи из рода српског кроз своју Свету Православну Цркву чине чудеса из дана у дан помажући верујућим људима у славу Господа Исуса Христа. Међу њима је и Свети Василије Острошки, слава му и милост, а прича која следи и везана је за један од најважнијих наших градова – Ниш, који је много страдао током злочиначког бомбардовања 1999. године и одбрамбеног рата за Косово и Метохију.

Наиме тог 12. маја 1999. године на дан Светог Василија Острошког, догодило се чудо о коме Нишлије и читав српски народ и дан данас говоре, а који су грађани овог древног града и српске ратне престонице достојно обележили. 

Чудо се збило у нишком насељу Дуваниште, у градској општини Медијана, месту где су начичкане зграде једна уз другу и где се налази највећа нишка основна школа ”Душан Радовић”.

Претходно је, 8. маја 1999. године, Ниш био разорен иначе међународно забрањеним касетним бомбама, које су пале по најгушће насељеним деловима града где живи искључиво цивилно становништво. У питању је један од најмонструознијих злочина над српским цивилима током бомбардовања када је погинуло шеснаест цивила, а озбиљне повреде је задобило још двадесеторо људи. На Ниш је током бомбардовања укупно бачено чак тридесет шест товара касетних бомби.

Четири дана касније, у поменутом насељу Дуваниште, на месту званом ”теренче” играла су се многобројна дечица једва дочекавши да изађу мало из својих станова на пролећно сунце. И док су се деца играла, ниоткуда се појавио један њима непознати старац седе браде који их је замолио да се склоне са тог места и није одлазио све док деца нису отишла својим кућама. 

Пола сата након њиховог разилажења, управо на том месту је пао читав товар касетних бомби уништавајући све унаоколо. На ободима дејства овог смртоносног товара, повређено је једанаест људи. Од тих једанаесторо сви су се брзо опоравили, а што је најважније, ниједно дете није страдало, иако су се баш на месту пада бомбе непосредно пре тога играли.

Када су родитељи заједно са својом децом и нишким свештенством размислили о томе шта се догодило на дан Светог Василија и када су од деце сазнали све детаље везане за овај несвакидашњи догађај, закључили су да је у питању још једно од многобројних чуда овог нашег великог светитеља и заштитника српског народа.

У знак захвалности, нишки верници у непосредној близини места на ком је пала касетна бомба подижу му прелепи храм у српско-византијском стилу, достојан овог великог Божијег угодника и молитвеника. Тај храм нас подсећа колико је важна вера у Господа и спасење које се постиже једино на литургијски начин и то кроз Његову Цркву.

Позивам све православне вернике који одлазе у Ниш или пролазе кроз овај наш велики град и својеврсну раскрсницу путева да, поред бројних знаменитости, посете и храм Светог Василија Острошког и помоле се за помоћ овом великом Светитељу, који очигледно чудотвори у свим крајевима широм Србадије.