Skip to content

Срби су златним словима уписани у историју ратног ваздухопловства

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? СРБИ СУ ЗЛАТНИМ СЛОВИМА УПИСАНИ У ИСТОРИЈУ РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУШНЕ ОДБРАНЕ!

Срби су први на свету оборили авион пуцњем са земље и Срби су обарањем најскупљег авиона “невидљивог” Ф-117 “Ноћног јастреба” (“Nighthawk”) окончали изградњу “невидљиве” тј. “stealth” технологије.

Наиме каплар допунског батаљона артиљеријског пука “Танаско Рајић”, Радоје “Рака” Љутовац из Трстеника, је 30. септембра 1915. године, са Метиног брда код Крагујевца, први пут у људској историји оборио непријатељски авион са земље и то из модификованог заробљеног турског топа. 

Дошао је на место пада авиона и угледао да су чланови посаде капетан фон Шефер и официрски приправник Отон Криш, били мртви. У знак части, он им је салутирао.

Тиме је стари артиљерац каплар Рака из Трстеника ушао у све уџбенике, енциклопедије и историје ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Такође, припадници славног 3. дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде наше војске, улазе у историју тако што су за време НАТО агресије на нашу земљу, 27. марта 1999. године, оборили понос америчког ратног ваздухопловства и један од најскупљих авиона икада направљених “невидљивог” Ф-117 “Ноћног јастреба” (“Nighthawk”) у атару сремског села Буђановци код Руме. 

Овај погодак је толико био неочекиван да је у Америци услед тога настао потпуни шок. Све телевизије су прекинуле програм и извештавале данима само о овом догађају. Не само да су Американци мислили да је немогуће оборити такав авион (који се прославио у Првом заливском рату у Ираку 1990-1991) већ су били убеђени да Војска Југославије са својим наоружањем не може да издржи НАТО бомбардовање дуже од 72 сата. 

У борбеној посади 3. дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде били су: пуковник Золтан Дани, потпуковник Ђорђе Аничић, мајор Борис Стоименов, капетан I класе Сенад Муминовић, старији водник Драган Матић, старији водник Дејан Тиосављевић, потпоручник Дарко Николић, водник I класе Владимир Љубенковић и старији водник Ђорђе Малетић. 

Због свега тога Срби су златним словима уписани у историју ратног ваздухопловства као прва посада у историји која је са земље оборила авион “невидљиве” тј. “stealth” технологије, чиме су практично окончали израду авиона “stealth” технологије.

Слава нашим јунацима! Слава српској војсци!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

1 thought on “Срби су златним словима уписани у историју ратног ваздухопловства”

  1. Не могу знати је ли тачно, али сам чуо да је 250. ракетна бригада оборила један Ф117А, један Ф16Ц и трајно онеспособила (није оборен али одмах након краја лета је повучен из употребе) један Б2 – за који је питање да ли ћемо икад добити званичну потврду да се то десило.
    Колико год да је тод тога тачно, јунаци су!

Comments are closed.