Skip to content

XX век

XX век. Српски народ је у овом веку у ратовима претрпео страдање које се граничи с геноцидом. Нажалост озбиљан попис жртава почео је тек на стогодишњицу Великог рата. Иницијативу за овај цивилизацијски посао, дао је Музеј геноцида у Београду који нема изложбене просторије.

Не постоји место на коме се може видети приказана целокупна слика српских страдања. XX век страдања нашег народа почео је Првим балканским ратом када је „освећено Косово“. Страдање се завршило НАТО агресијом 1999. после које су међународне војне снаге преузеле управу над Косовом и Метохијом.

– Срби нису свесни колике су жртве поднели, јер их нису ни пописали ни анализирали разлоге страдања, због чега је политичка и друштвена елита често доносила погрешне одлуке – каже проф др Вељко Ђурић Мишина, в. д. директора Музеја геноцида. – Због тога стално трпимо нове жртве, не само у ратовима, већ и у миру. Поразан је губитак младих људи који се одричу идентитета, нарочито оних који се иселе у иностранство.

Циљ пописивања жртава није добијање баналне цифре, већ развој свести да су страдале стварне особе, а не бројеви. То подразумева и размишљање о смислу и последицама тог жртвовања.

– Попис жртава значи суочавање с грешакама политичких елита које су неразумно жртвовале људске ресурсе и идентитет српског народа за туђе циљеве – каже др Ђурић. – Прича о жртвама није оправдање дефетизма. Нисмо једини народ који је трпео, погледајте Јевреје, Русе, Пољаке, Немце. Срби су показали кроз историју изузетну виталност и кад извучемо поуку из старих страдања, сигуран сам да ћемо моћи да се регенеришемо.