Skip to content

Занимљивости

Занимљивости!

-На краљевској свадби југословенског краља Александра I Карађорђевића и румунске принцезе Марије 8. јуна 1922. након свадбеног ручка нестала половина кашика, виљушака и ножева. Након тога тако да је на двору решено да се свечани обеди са толиким бројем званица у будућности избегавају.

-У српској историји први пут титулу вожда понео Свети Сава као „вожд отачаства на благоверије“ почетком 13. века. Последњи вожд је био Ђорђе Стратимировић, вођа српских револуционара у Угарској 1848. године

-Бивши краљ Србије, Милан Обреновић, по својој жељи сахрањен у фрушкогорском манастиру Крушедол. Манастир се тада налазио на територији Аустроугарске. Занимиљиво је да је трошкове спровода платио цар Франц Јозеф.

-Карађорђе се 1817. вратио у Србију преко Русије и Аустрије кроз које је путовао са лажним руским пасошем. Име на које је пасош гласио је Анастасије Николић.

-Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године одлуком Совјета Књажевства Србског и исте године прослављан у Крагујевцу и Београду.

-Краљ Стефан Урош II Милутин (1282—1321) током своје дуге владе користио разнородне ратнике- најамнике: Кумане, Турке, Осете и Латине из Италије.

Занимљивости!