Како данас почива највећи Србин, Никола Тесла?

На фотографији видите како данас почива наш највећи и најпознатији сународник, крштен православни хришћанин, Никола Тесла.

Тесла је данас експонат у Музеју Николе Тесле у Београду, у кући породице Генчић, Крунска улица бр. 51, коју су Титови комунисти отели 1945. године од породице Јелене Генчић, славне српске тенисерке и историчара уметности, која је била познатија као тренер наших шампиона Новака Ђоковића, Монике Селеш.

Никола Тесла рођен је, крштен, живео и умро као крштени Православац, Србин и дете православног свештеника, сестрић свештеника, унук свештеника и владике СПЦ. И као такав, славио је своју Славу Светог Ђорђа, и читав живот живео као Православац. 

Да се Никола Тесла никада ниjе одрекао прадедовске вере православне и да се читавог живота молио Богу, потврђуjе нам и ваjар Иван Мештровић, који се са Теслом виђао у Њујорку 30-их година. Мештровић је у свом мемоару ово записао кад му је Тесла у старости говорио о свом религиозном осећају: „Не молим се као некада, сваке вечери на коленима, али jе све то у суштини исто.”

И Свети владика Николаj Велимировић сусретао се са Теслом током Првог светског рата, и остала jе запамћена прича о томе  да jе владика упитао Теслу: 

—Да ли сте Ви видели струjу?

—“Не“, одговорио jе Тесла, „али знам да постоjи. То Вам jе као са Богом, иако га нико ниjе видео, сви знамо да постоjи“. 

Тесла је умро је на православни Божић у хотелу Њујоркер 1943. године и сахрањен је по православном обреду на њујоршком гробљу Фернтклиф.

Супротно Теслиној жељи, његов сестрић Сава Косановић, који је пред крај рата као дипломата прешао на Титову страну, ископао је тело свог ујака Николе Тесле у марту исте године и спалио га, како би лакше пренео Теслине посмртне остатке у урни.

Урна са Теслиним посмртним пепелом пренета је у Београд 1957. године и данас он почива у некаквом облику сфере, као музејски експонат и „freakshow“, супротно својој жељи. 

Теслина урна израђена је према идејном решењу Небојше Митрића и постављена на некакво камено постоље. Изложена је у издвојеној просторији у делу сталне поставке Музеја у отетој Генчићевој кући у Београду.

Да ли је у реду да један крштени православни Хришћанин почива овако и то у сред Београда међу својим народом? 

Сахранимо Николу Теслу како доликује и нека почива овај најславнији српски син, као крштени православац у храму посвећеном нашем такође спањеном српском оцу Светом Сави! 

Теслу у храм Светог Саве!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук 

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *