Митраљез Максим и лупање по дивизији

ЛУПАШ КАО МАКСИМ ПО ДИВИЗИЈИ!

Чувени митраљез „Максим“ који је био у широкој употреби у Српској војсци, је 1883. године пројектовао британски проналазач сер Хајрам Стивенс Максим (Hiram Stevens Maxim), по коме је и добио име.

На западу се ово аутоматско оружје најчешће везивало за британска колонијална освајања, а имало је невероватно продоран звук од кога су се, на пример, афрички племенски ратници толико плашили, да су само због застрашујућег звука често избегавали да нападају британске колонијалне снаге.

Иако је у питању заиста убојито оружје, „Максим“ у многоме своју славу дугује психолошком ефекту због звука који његова употреба производи.

Могао је да испали 600 метака у минути и то је прво оружје на коме је употребљена технологија која енергију трзаја приликом испаљивања пројектила користи у сврху избацивања чауре употребљеног пројектила и његову аутоматску замену новим.

У поређењу са савременим митраљезима, „Максим“ је био претежак и гломазан. Иако је за његову употребу био довољан само један војник, у ратним условима су га обично опслуживала неколицина војника, који би пунили митраљез муницијом, доносли воду за хлађење, одређивали мету. Неколико војника је било потребно и за транспорт и монтирање овог тешког оружја. Просечна тежина Максима је 27.2kg, дужина 107.9cm, а дужина цеви 67.3cm.

Прва војска која је добила „Максим“ митраљез је британски Сингапурски добровољачки корпус 1889. Током деведесетих година 19. века „Максим“ улази у наоружање и Српске војске и постаје саставни део пуковских митраљеских одељења.

У Првом светском рату користили су га: Краљевина Србија, Аустроугарска монархија, Британска империја, Сједињене Америчке Државе, Руска Империја, Немачко царство, Османско царство и Краљевина Италија.

Због свог звука и велике убојите моћи, имао је огроман утицај на популарну културу, тако да се у српском језику и дан данас приликом описивања нечијег претеривања користи чувена изрека: „Лупа као Максим по дивизији“. Она је највероватније настала непосредно након Церске битке у којој се „Максим“ код нас највише прославио.

Аутор слике Небојша Ђурановић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *