Ловац “Рогожарски Ик-3”

На слици се налази ловац „Рогожарски ИК-3“, понос српског ваздухопловства и један од најбољих ловаца на свету пред избијање Другог светског рата. Имао је многоструко боље маневарске способности од поноса немачког Вермахта „Месершмита“, са којим су Немци освојили целу Европу и чувеног британског „Спитфајера“.

Овај авион „Рогожарски ИК-3“ је изграђен у „Првој српској фабрици аероплана Живојина Рогожарског“ у Београду 1938. године, као резултат подухвата српског приватног предузетништва конструктора и инжењера Љубомира Илића, Косте Сивчева и Слободана Зрнића.

Већ у првом пробном лету, који је водио искусан ваздухопловац капетан Никола Бјелановић, средином 1938. године, прототип „Рогожарски ИК-3“ је показао изврсне карактеристике. 

Авион је представљао комбинацију карактеристика британског „Хокер харикена“ и немачког „Месершмита Ме-109“, али је по својим перформансама и спољашњем изгледу највише личио на француског ловца „Моран-Солније МС-406“ који је имао исти мотор као „Рогожарски ИК-3“, али је постизао за око 40 km/h мању брзину. Управо због таквих карактеристика „Рогожарски ИК-3“ је сматран најбољим ловцем на свету у своје време.

Немачки „Месершмити“ које је наша Краљевина купила 1938. године коришћени су за увежбавање пилота на авионима „Рогожарски ИК-3“, како би се увежбавала тактика пред неминовни окршај који се очекивао са Немцима. 

На жалост, на почетку масовне серијске производње овог авиона, почиње Други светски рат, тако да је наша војска опремила тек прву ескадрилу од 12 летилица „Рогожарски ИК-3“ током лета 1940. године. 

Ловци „Рогожарски ИК-3“, који су успели да полете 6. априла 1941. године оборили су над Београдом тачно десет немачких авиона и показали се у одличном светлу у окршају са огромном немачком ескадрилом.

На жалост, Немци су, током окупације, однели у Немачку целокупну опрему и планове за производњу нашег ловца. Касније је фабрика страдала и у Савезничким бомбардовањима 1944. године.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *