Валтер брани Београд

Валтер је бранио Београд, а не Сарајево!

Сарајево је од почетка до краја рата било главно упориште НДХ усташа и седиште SS Ханџар дивизије (13. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Handschar“/Kroatische Nr. 1).

Жарко Тодоровић, артиљеријски и ђенералштабни мајор Југословенске војске ђенерала Драже Михаиловића и потпуковник Француске армије, је прави Валтер. 

Рођен је у Београду 1907. године и умро у Паризу 2004. године. Син је чувеног ђенерала српске војске Петра Тодоровића.

Априлски рат 1941. затекао га је у чину ђенералштабног мајора као начелник штаба Мурске дивизије. Успео је да избегне заробљавање и већ током лета 1941. године у Београду је формирао мрежу илегалаца Југосовенске војске. Повезао се са Дражом Михаиловићем и био први командант Београда, а потом и командант Северних покрајина.

Бројно стање илегалне Команде Београда је било 5.119 илегалаца, од којих је 3.500 имало скривено оружје. Београдски илегалци су располагали и са осамдесет возила и четири радио-станице. 

Због Тодоровићевих четничких илегалаца Гестапо је формирао „Анти ДМ (Дража Михаиловић) одсек“, под командом СС капетана Бранта. Првобитни састав од 700 гестаповаца појачан је са још 400 агената, одабраних из фолксдојчерске 7. СС дивизије „Принц Еуген“. 

Највећа акција Гестапоа на Балкану током Другог светског рата звала се „Операција Валтер“, и била је уперена управо против Тодоровића и његове организације. 

Највећи досије немачког Гестапоа је „Досије Валтер“, који се данас чува у Архиву Града Београда, Фонд БДС (Гестапо).

Немачка операција „Валтер“ изведена је почетком 1943. године у Београду, а 17. марта 1943. године Немци хапсе Тодоровића са групом илегалаца. Приликом његовог пребацивања у Загреб, где су га Немци водили да открије тамошње Дражине илегалце, који су махом били професори универзитета, Тодоровић успева да побегне. Остао је у Загребу, као командант четничких илегалаца, али је поново ухапшен 9. септембра 1943. и одведен у логор Маутхаузен. Подвргнут је највећим мукама, међутим, успева да преживи немачко заробљеништво.

Након рата Тодоровић је ступио у француску Легију странаца, у којој провео пуних десет година. Ратовао је у Индокини, укључујући и први француски рат у Вијетнаму. Стекао је француско држављанство и примљен је на службу у Генералштаб француске армије, где је пензионисан 1963. године, у чину генералштабног потпуковника. Био је највећи непријатељ Титове Југославије.

Преминуо је у Паризу 2004. године.

По Тодоровићу су комунисти измисли лажног Валтера, који у филму тобоже брани усташко Сарајево, у главној улози Велимира Бате Живојиновића и режији Хајрудина Крвавца. 

И ТВ серије „Отписани“ и „Повратак отписаних“, као и филм „Повратак отписаних“ снимљени су по узору на Тодоровића и његове четничке илегалце, само што су у серијама и филму они приказани као комунисти, иако комунисти нису имали никакву илегалну организацију у Београду током окупације.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *