Поклон Меше Селимовића царској лаври манастиру Хиландар

Поклон Меше Селимовића царској лаври манастиру Хиландар на нашој прелепој ћирилици.

Вероватно највећи Србин исламске вероисповести у нашој историји (уз великог везира Мехмед-паше Соколовића) био је наш књижевник (и још један Мехмед) Меша Селимовић.

Иако је био велики интелектуалац и културни делатник, иако је био часни и својој вери привржени муслиман, и иако је написао једно од највећих књижевних дела насталих на српском језику, чија свака глава почиње цитатом из муслиманске свете књиге Курана (роман ”Дервиш и смрт”), овај велики књижевник веома дубоко је осећао православну веру својих отаца, културу свог народа и најважније тачке српске духовности и цивилизације.

Стога, као што видите на фотографији, српској царској лаври манастиру Хиландару на Светој Гори (духовном центру православне вере) 1975. године у време тешког комунизма и атеизма поклонио је своје највеће дело са посветом исписаном на најлепшем писму – српској ћирилици.

Легендарни писац потицао је из породице чији су се ближи преци из Билеће преселили у Тузлу, а пореклом су из Врањске на граници данашње Херцеговине и Црне Горе и потичу од дробњачког братства Вујовића.

Будимо поносни на муслимане нашег рода попут великих књижевника Мехмеда Меше Селимовића или Скендера Куленовића јер су њихови животи и дела највећи комплименти јединствености, отворености и широкогрудости огромне културе нашег народа.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *