Српска војска у Бизерти

Опорављена српска војска се укрцава на француску лађу, у граду Бизерта, Француска (данашњи Тунис) лета 1916. године. Лађа ће пребацити наше претке на Солунски фронт и битку за прву ослобођену српску стопу Кајмакчалан (данас у Републици Северној Македонији у којој су Срби статистичка грешка).

У француској војној бази у Бизерти налазила се велика војна болница у којој је био смештен део српске војске. Ту је била стационирана преживела српска војска са острва Видо на Крфу. У Бизерти су лечени и опорављани да би се касније распоређивали у реорганизоване јединице Српске војске. 

Први војници су у Бизерту стигли почетком 1916. године, а последњи контингент је напустио Бизерту 1919. године. 

У спомен костурници на хришћанском гробљу у Бизерти сахрањено је чак 833 српских војника и официра који су испустили душу на лечењу у француској војној болници.

Пробој Солунског фронта довео је до тога да немачки цар Вилхелм II у телеграму бугарском цару Фердинанду октобра 1918. године напише:

”Шездесет две хиљаде српских војника одлучило је рат. СРАМОТА!”

Борбе су у Првом светском рату окончане 11. новембра 1918. године. Свет је у том тренутку већ славио, а у годинама које су уследиле проучавана је стратегија и даване су заслуге многима.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитате још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *