Реплика царске круне српског цара Стефана Душана

На слици је реплика царске круне српског цара Стефана Душана „Силног“ (1331-1355) која је израђена на основу изгледа српске круне на фресци цара Душана у манастиру Лесново, задужбини српског деспота Јована Оливера у Вардарској Србији (данашња Република Северна Македонија).

Реплику је израдио филиграниста Горан Ристовић Покимица из Краљева.

Израда круне трајала је шест месеци, што сведочи о сложености и захтевности тог посла и труду уложеном у њега. Аутор је користио чак тринаест техника приликом њене израде: ваљање, исецање, ковање, тордирање, гранулација, ручна гравура, филигран, нитовање, лотовање, полирање, позлата, обрада камена и фасовање и у питању је искључиво ручни рад.

Реплика царске круне српског цара Стефана Душана је тешка 1694,81 грам, има 14 узгајаних рубина, 14 узгајаних сафира, 16 дугуљастих рубина, 16 лапис лазулија, 12 аметиста и 304 слатководна бисера. 

Разлика између оригиналне и реплике круне је у металу који је коришћен за њену израду. Док је оригинална круна сигурно била направљена у потпуности од злата, реплика је направљена од позлаћеног сребра.

Историјски музеј Србије, планира израду више од двадесет оваквх круна српских средњовековних владара и владарки. Сви предмети израђени у том пројекту биће изложени у централном холу нове зграде Историјског музеја Србије – некадашњој Главној железничкој станици у Београду. 

Свечано отварање нове зграде Историјског музеја Србије планирано је за крај 2023. године.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *