Mesto na kom se održala Tajna Hristova večera bilo je u srpskom vlasništvu

Veliki Četvrtak je dan kada obeležavamo Tajnu večeru Gospoda našeg i Spasa Isusa Hrista, koja se održala na mestu koje su posedovali Srbi.

Da, dobro ste pročitali. Srbi su u srednjem veku posedovali mesto na kom se održala Tajna Hristova večera u Jerusalimu.

Ta kuća, u kojoj je naš Spasitelj održao Tajnu večeru sa svojim Apostolima, je kuća Svetog Jovana Bogoslova u Jerusalimu i poznata je još pod nazivom „Sionska Gornica“. 

Nju je Sveti Sava otkupio od Saracena (Arapa muhamedanaca koji su okupirali Jerusalim) i platio je zlatom i srebrom, koje je dobio od svog bratanca srpskog kralja Radoslava. 

Sionska Gornica, u kojoj je održana Tajna večera, nalazi se u Sionu, odmah pored starog grada Jerusalima i tom prilikom je ustanovljena Sveta Tajna pričešća tj. evharistije koja se upražnjava na svakoj Liturgiji. 

Iz biblijskih tekstova o ustanovljenju Tajne večere (Jov. 13,1-30; Mat. 26,17-20; Mar. 14,12-25; Luk. 22,7-30; I Kor. 11,24-25) vidimo kako Hristos simbolično objašnjava svoju misiju među ljudskim rodom i da će biti žrtvovan na Krstu za otkupljenje ljudskih grehova kako bi smrću svojom pobedio smrt ljudsku i darovao ljudskom rodu večni život u Carstvu Nebeskom. Na njoj je došlo i do izobličenja Judinog izdajstva i predskazanja o nastupajućim najvećim danima itd.

Na slici vidite čuvenu studeničku fresku Tajne večere iz 12. veka i slike Sionske Gornice danas. Tajna večera je održana u tzv. Gornjoj sobi Sionske Gornice.

Sveti Sava je nekoliko puta obilazio Svetu Zemlju i grad Jerusalim. Prilikom jednog obilaska Siona, zajedno patrijarhom jerusalimskim Atanasijem, Sveti Sava je otkupio kuću Svetog Jovana Bogoslova tj. Sionsku Gornicu u kojoj se održala Tajna večera jer je, nakon pada prve krstaške države na Svetoj zemlji 1187. godine, Sionska Gornica, Jerusalim i čitava Sveta zemlja su bili pod vlašću islamskog sultana Saladina, koji je porazio i oterao latinske Krstaše iz Svete zemlje i od nje stvorio svoj sultanat sa sedištem u Egiptu. 

Na Sionu je Sveti Sava kupio i zemljište za srpski manastir, podigao je i Crkvu Svetog Jovana i od njih je planirao da napravi mesto za hodočašće Srba i svih pravoslavnih Hrišćana. 

U potonjim krstaškim ratovima i Sionska Gornica i srpska Crkva Svetog Jovana tj. srpski manastir, su porušeni i uništeni. 

Tokom vremena Sionska Gornica je dosta puta rušena i obnavljana. Najverovatnije su je zapalili latinski vitezovi Templari 1291. godine, da bi je obnovili Franjevci u 14. veku 1335. godine. Jedno vreme je bila rimokatolička crkva, kasnije džamija i sinagoga.

Zgrada je danas u vlasništvu izraelske vlade. Ispod Sionske Gornice je Davidov grob (koji je inače prazan i ne zna se gde je izraelski starozavetni car David zaista sahranjen), a to celo mesto neposredno pored Starog Grada Izraelci zovu Davidov Grad. Ulaz je slobodan, ali se objekat ne može koristiti za molitvu i druge hrišćanske obrede.

Ovo je samo još jedan od dokaza koliko smo mi Srbi istorijski utemeljen narod. Ne prste jedne ruke možete nabrojati narode koji su u svojoj istoriji bili u stanju da poseduju ovakva mesta od najvećeg značaja za čovečanstvo.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *