Kumanovo – simbol srpske pobede nad Turcima

Oduvek jasno govorimo da nema slobodnog Kosova bez slobodnog Kumanova, da Kumanovo predstvalja simbol srpske pobede nad Turcima i da smo preko Kumanova i Vardara došli i do slobodnog Kosova u Prvom balkanskom ratu 1912. godine.

Značaj i simbol Kumanova u srpskoj istoriji je neizreciv, a na našu žalost, većina današnjih Srba ništa ne zna o tome.

Nije Kumanovo samo važno po Milutinovim, Stefanovim (Dečanski) i Dušanovim zadužbinama poput Matejča i Nagoričina, niti je važno zbog Mrnjavčevića, Lazarevića i Brankovića, niti zbog Kumanovskog ustanka 1878. godine, kada su naša braća Srbi iz Kumanova i zapadnog Vardara uzeli oružje u ruke videvši da susedno Vranje ulazi u sastav Kneževine Srbije, dok oni ostaju pod turskim jarmom i izvan svoje Srbije.

Kumanovo je simbol srpske pobede nad Turcima i okončanje viševekovne turske okupacije srpskih zemalja. Upravo je kod Kumanova 23. i 24. oktobra 1912. godine, slavna srpska vojska pod komandom vojvode Radomira Putnika porazila tursku vardarsku armiju Zeki-paše u ključnoj bici Prvog balkanskog rata, okončavši za sva vremena tursku okupaciju Stare Srbije.

Upravo su sa Kumanova jurnuli srpski junaci Dunavske i Timočke divizije Srpske vojske u oslobođenje Metohije, Kosova, Raške, Vardarske Srbije, Prizrena carskog grada, Skoplja Dušanovog grada, Prilepa Kraljevića Marka, Gračanice, Dečana, Nagoričina, Lesnova, Starog Rasa, Sopoćana jer se u Kumanovu i okolini odlučilo o kraju viševekovne turske okupacije.

I zato što smo baš u Kumanovu konačno pobedili Turke i oslobodili Kosovo i Staru Srbiju, zato je oduvek bilo važno slomiti simbol Kumanova u srpskom narodu. I u tome se, nažalost, uspelo!

Ovaj velelepni spomenik (koga vidite sa leve strane), obelisk-kosturnica, visine pedeset metara, na brdu Zebrnjak, koje dominira Kumanovskom kotlinom u kome počivaju kosti hiljada srpskih junaka, izginulih u Kumanovskoj bici, i sa kog je izbijala svetlost koja se videla do Vranja i Skoplja, izgrađen je 1937. godine u čast srpskih junaka koji su na tom mestu izvojevali pobedu i oterali Turke iz Srbije jednom za svagda.

Kako bi se uništila kumanovska simbolika u srpskom narodu i što jače udarilo na Kosovski zavet, koji je na Kumanovu dobio svoje konačno ispunjenje, svi srpski neprijatelji su udarali na Spomen-kosturnicu srpskim vojnicima na brdu Zebrnjak.

Najpre je kosturnicu-obelisk dinamitom srušio bugarski fašistički okupator 1941. godine. A zatim je, u cilju odvajanja „Makedonaca“ od Srba, po dolasku Titovih makedomana komunista na vlast, ovaj spomenik ostavljen da propada. 

Za vreme Titove Makedonije masovno se radilo na tome da se zaboravi Kumanovo među Srbima, stvorilo se albansko Kosovo, a od Srba su nasilno pravljeni „Makedonci“, menjala su im se prezimena, uvodio novoizmišljeni makedonski jezik autora Blaža Koneskog, dok je 1967. godine nasiljem najurena i Srpska pravoslavna crkva iz svetinja koje su stvarali naši kraljevi i carevi, kako bi se što lakše utemeljila makedonska nacija putem stvaranje nepriznate i raskolničke „makedonske“ crkve. O Kumanovu i Kumanovskoj bici niko više nije smeo da govori i peva jer su komunisti za to slali ljude u zatvor.

I danas prisustvujemo dovršetku uništenja simbolike Kumanova i oslobođenja Kosova i Stare Srbije 1912. godine. 

Tu se ne radi samo o činjenici da je narod koji je oslobodio Kumanovo i Skoplje i Vardarsku Srbiju, na poslednjem popisu, sveden na samo 1,3% stanovništva Severne Makedonije (ukupno 24.759 Srba) i da to nije pošlo za rukom ni Turcima koji su vladali pet vekova Vardarskom Srbijom ili Bugarima koji su u krvi pokušavali da preimenuju Srbe i dva puta sa svojom vojskom okupirali taj prostor. Narod koji je izgradio tolike gradove, crkve i manastire (Skoplje, Prilep, Nagoričane, Markov manastir, Matejče, Sveti Naum, Sv. Jovan Bigorski, Lesnovo) na tom prostoru i gde god da zabodete lopatu naćićete spomenike tog naroda, a tog naroda danas praktično nema tj. sveden je na statističku grešku.

Ne radi se ni o tome da današnja Republika Severna Makedonija ne dozvoljava obnovu spomen-kosturnice na Zebrnjaku (iako je Srbija izdvojila sredstva za to) jer ne želi da takav spomenik sa Nemanjićkim dvoglavim orlom i simbolikom kumanovkih junaka i osvetnika Kosova ponovo zasvetli i zadominira Kumanovskom kotlinom jer je isuviše „srpski“ po njihovom mišljenju.

Radi se o tome da makedonanska vlast i potomci Titovih Makedonaca danas dozvoljavaju da se, u neposrednoj blizini Zebrnjaka, podigne spomenik albanskim teroristima i terirističkoj OVK u selu Slupčane kod Kumanova (vidite ga sa desne strane). 

Albanci su izgradili svoj Zebrnjak, i 2. maja 2022. godine otkrili svoj „Spomen toranj“ visok 20 metara kao pandan srpskom Zebrnjaku i srpskim junacima, osvetnicima Kosova. I nikom ništa!

U Severnoj Makedoniji, kolevci srpskog naroda, na teritoriji na kojoj od kad postoji zapisano srpsko ime, postoji većinsko prisustvo srpskog naroda, danas praktično više nema Srba i ne samo da Srba nema, već nema nikog ko će da stane u odbranu srpskih vojnika koji oteraše Turke sa tog područja i koji oslobodiše Kosovo.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *