Danica Tomić – prva žena pilot u Srbiji

Na slici se nalazi Danica Tomić, (devojačko Bačić) prva žena pilot u Srbiji, u zemlji koja je u tom trenutku (na teritoriji današnje Srbije) imala čak šest fabrika aviona.

Krajem 20-ih i početkom 30-ih, kada ste na prste mogli da nabrojite žene pilote u svetu, Srbija je imala svog pilota, čuvenu Danicu Tomić, suprugu još čuvenijeg komandanta šestog vazduhoplovnog puka Srpske vojske, majora Miodraga Tomića, iz Stragara kod Kragujevca, pilota sa najvećim brojem pobeda u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Ostalo je upamćeno da je 1928. godine, na proslavi 15. godišnjice aerodroma Beograd, prva žena pilot u Srbiji letela „nad provalijom dubokom 2500 metara“, dok su njene akrobacije i letačke sposobnosti ostavljale novinare i prisutni narod bez daha.

U časopisu „Ilustrovani list“ objavljena je njena fotografija ispred aviona i tekst: „Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića – prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije“.

U avgustu 1933. godine, Danica je položila zvanični državni ispit za pilota, postavši je prva žena u ovom delu Evrope sa letačkom dozvolom. 

Početkom Drugog svetskog rata, njen muž, major Tomić, junak odbrane Beograda, pao je u nemačko zarobljeništvo, gde je proveo čitav rat po kažnjeničkim logorima. Nakon završetka rata preselio se u Ameriku. Supruga mu se u nekom trenutku verovatno pridružila, ali joj se od početka rata godine gubi svaki trag.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *