Даница Томић – прва жена пилот у Србији

На слици се налази Даница Томић, (девојачко Бачић) прва жена пилот у Србији, у земљи која је у том тренутку (на територији данашње Србије) имала чак шест фабрика авиона.

Крајем 20-их и почетком 30-их, када сте на прсте могли да набројите жене пилоте у свету, Србија је имала свог пилота, чувену Даницу Томић, супругу још чувенијег команданта шестог ваздухопловног пука Српске војске, мајора Миодрага Томића, из Страгара код Крагујевца, пилота са највећим бројем победа у Балканским и Првом светском рату.

Остало је упамћено да је 1928. године, на прослави 15. годишњице аеродрома Београд, прва жена пилот у Србији летела „над провалијом дубоком 2500 метара“, док су њене акробације и летачке способности остављале новинаре и присутни народ без даха.

У часопису „Илустровани лист“ објављена је њена фотографија испред авиона и текст: „Госпођа Даница Томић, супруга мајора Томића – прва жена у нашој земљи која је летела над провалијом од 2500 метара. Она је прва жена у нас која је правила лупинге, што је окретање авиона у ваздуху, и друге акробације“.

У августу 1933. године, Даница је положила званични државни испит за пилота, поставши је прва жена у овом делу Европе са летачком дозволом. 

Почетком Другог светског рата, њен муж, мајор Томић, јунак одбране Београда, пао је у немачко заробљеништво, где је провео читав рат по кажњеничким логорима. Након завршетка рата преселио се у Америку. Супруга му се у неком тренутку вероватно придружила, али јој се од почетка рата године губи сваки траг.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *