Oslobađanje Splita 1918. godine

Na Aranđelovdan 1918. godine Srpska vojska oslobodila je i grad Split. Tog dana je 2. bataljon 13. pešadijskog puka Timočke divizije „Hajduk Veljko„, pod komandom majora Stojana Trnokopovića, svečano umarširao u Split. 

Ono što je najupečatljivije, i možda danas deluje neverovatno, srpske oslobodioce je na splitskoj Rivi dočekalo više 20.000 Splićana i navijača Hajduka (jer, Hajduk je osnovan sedam godina ranije) povicima: „Živjela Srpska vojska! Živjela Jugoslavija! Živio kralj Petar Oslobodilac“.

Dr Josip Smodlaka, osnivač i vođa Hrvatske demokratske stranke i u tom trenutku gradonačelnik Splita ovim je rečima pozdravio Srpsku vojsku:

„Braćo srcu našem najmilija, neumrli vitezovi srpski! Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvijete, najljepši i najmiliji. Blagosloven bio čas kada vas vidjesmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila! Blagoslovene majke koje vas rodiše! Blagoslovena kolijevka koja vas je odnjihala! Blagosloveni opustjeli domovi vaši, koji se u crno zaviše da nama uzmogne sinuti ovo zlatno sunce slobode, što nas sada obasjava. Koliko smo čeznuli za ovim časom! Zajedno sa vama kličemo onome koji vas je pripremio za pobjede, vrhovnome vođi vašemu, unuku velikog vožda Karađorđa, Kralju vašemu i našemu. Da živi Kralj Petar! Da živi Srpska vojska!“

U Splitu je 1922. godine postavljena spomen-ploča na Rivi oslobodiocima-srpskoj kraljevskoj vojci, što je zdušno pozdravio okupljeni narod. U spomen tog dana, zahvalni Dalmatinci na ploči koju je zapljuskivalo more napisali su sledeći tekst:

„Neka se znade da je na 20. XI 1918. za regencije Aleksandra Karađorđevića hrabra vojska kralja Srbije Petra I pod vođstvom majora Stojana Trnokopovića na ovaj pristan pobjedonosno stupila. Pozdravljena, zagrljena, blagoslovljena od celokupnog naroda i građanstva Splita“.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *