Ослобађање Сплита 1918. године

На Аранђеловдан 1918. године Српска војска ослободила је и град Сплит. Тог дана је 2. батаљон 13. пешадијског пука Тимочке дивизије „Хајдук Вељко„, под командом мајора Стојана Трнокоповића, свечано умарширао у Сплит. 

Оно што је најупечатљивије, и можда данас делује невероватно, српске ослободиоце је на сплитској Риви дочекало више 20.000 Сплићана и навијача Хајдука (јер, Хајдук је основан седам година раније) повицима: „Живјела Српска војска! Живјела Југославија! Живио краљ Петар Ослободилац“.

Др Јосип Смодлака, оснивач и вођа Хрватске демократске странке и у том тренутку градоначелник Сплита овим је речима поздравио Српску војску:

„Браћо срцу нашем најмилија, неумрли витезови српски! Добро нам дошли непобједиви соколови наши! Добро нам дошли ослободитељи наши, поносни наш цвијете, најљепши и најмилији. Благословен био час када вас видјесмо. Благословена вам свака стопа била! Благословене мајке које вас родише! Благословена колијевка која вас је одњихала! Благословени опустјели домови ваши, који се у црно завише да нама узмогне синути ово златно сунце слободе, што нас сада обасјава. Колико смо чезнули за овим часом! Заједно са вама кличемо ономе који вас је припремио за побједе, врховноме вођи вашему, унуку великог вожда Карађорђа, Краљу вашему и нашему. Да живи Краљ Петар! Да живи Српска војска!“

У Сплиту је 1922. године постављена спомен-плоча на Риви ослободиоцима-српској краљевској војци, што је здушно поздравио окупљени народ. У спомен тог дана, захвални Далматинци на плочи коју је запљускивало море написали су следећи текст:

„Нека се знаде да је на 20. XI 1918. за регенције Александра Карађорђевића храбра војска краља Србије Петра I под вођством мајора Стојана Трнокоповића на овај пристан побjедоносно ступила. Поздрављена, загрљена, благословљена од целокупног народа и грађанства Сплита“.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *