Istina o 8. martu, danu žena

Šta zapravo slavimo 8. marta i kakve veze ovaj praznik ima sa nama i našom tradicijom?

Kada pogledate činjenice jasno je da ovaj tzv. praznik apsolutno nikakve veze nema sa tradicijama srpskog naroda. 

Inicijativu za obeležavanje dana žena, pokrenula je Socijalistička partija Amerike 28. februara 1909. godine, dok je „Internacionalna socijalistička konferencija žena“, održana 1910. godine u Njujorku, predložila da se odredi jedan dan u godini koji će biti dan žena. 

Inspirisani inicijativama američkih socijalista, „Druga internacionala“ (skup svetskih socijalističkih i komunističkih organizacija), održana u Kopenhagenu 1910. godine, ustanovila je „Dan žena“ na inicijativu nemačke socijalitičke aktivistkinje Luiz Cajc, što je odmah podržala komunistički i feministički lider, takođe iz Nemačke, Klara Cetkin. 

Iako još nije ustanovljen datum, prve proslave ovog socijalističko-komunističkog dana žena, održale su se u Austrougarskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada se na oko 300 mesta klicalo komunističkim idejama i odavala pošta žrtvama Pariske komune (radikalnim socijalistima revolucionarima koji su neuspešno pokušali da nametnu marksističku diktaturu proletarijata u Parizu tokom Frnacusko-pruskog rata i opsade Pariza) iz 1871. godine. 

Pošto su 1914. godine, u Nemačkoj, socijalisti i komunisti proslavili Međunarodni dan žena baš u nedelju 8. marta, internacionalni komunisti i socijalisti odlučuju da baš taj dan i u budućnosti bude Međunarodni dan žena. Znači to je cela poenta ovog dana. Nemački komunisti su ga prvi put proslavili 8. marta i on je samo zbog toga vezan za ovaj datum. Nikakvog drugog smisla taj datum nema.

Iako je ovaj praznik osmišljen kao borba za pravo glasa žena na izborima, oni koji su se zalagali za takav praznik ukinuli su pravo glasa svima (i ženama i muškarcima) čim su preuzeli vlast i uspostavili socijalističke diktature počev od Rusije oktobra 1917. godine, pa sve do naše zemlje novembra 1945. godine. 

Prva zemlja koja je ustanovila ovaj praznik kao zvaničan državni praznik bio je komunistički Sovjetski Savez dekretom Vladimira Iljiča Lenjina 8. marta 1918. godine. 

I kod nas je ovaj praznik ustanovljen dolaskom hrvatskih komunista na vlast, na čelu sa Josipom Brozom Titom, iza sovjetskih tenkova oktobra 1944. godine. Prvo proslavljanje ovog praznika beležimo 1945. godine, a uveo ga je austrougarski kaplar i komunistički diktator Hrvat Josip Broz Tito.

Kasnije u Titovoj Jugoslaviji ovaj praznik se proslavljao školskim priredbama ali se pretvorio i u izgovor za organizovanje krkanluka, pijanstva, šverca, vaćarenja i napastvovanja žena (sa sve kupovinama cveća, parfema itd.) po komunističkim samoupravnim radnim organizacijama. Tako je na žalost ostalo i danas.

Nadamo se i molimo da sazreva svest među Srbima, a naročito među Srpkinjama, o gluposti i besmislenosti komunističkog „dana žena“ u Srbiji. Birajte da vas poštuju svakog dana drage Srpkinje, a ne da vas ponižavaju veštačkom pažnjom samo povodom 8. marta. A uz Božiji blagoslov, proslavljajte najveći srpski praznik žena, a to su Materice, koje padaju svake druge nedelje pred Božić.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *