Otac Tadej

U srpskom narodu je raširena velika predrasuda o tome kako su naši Vlasi zaokupljeni magijom, vradžbinama i ostalim vrlo opasnim okultnim aktivnostima, a manje se obraća pažnja na to koliko su Vlasi važni za srpsku kulturu, duhovnost i tradiciju. U tom smislu, srpski narod je u HH veku hrišćanskoj vaseljeni podario pet izuzetnih duhovnih ličnosti i velikih molitvenika pred prestolom Tvoritelja. Prvi među njima u HH veku bio je rođeni Cetinjanin Sv. Simeon Dajbabski, drugi je rođeni Valjevac Sv. Nikolaj Velimirović, treći je rođeni Vranjanac Sv. Justin Popović, četvrti rođeni Slavonac Sv. patrijarh Pavle Stojčević i peti rođeni Mlavljanin prepodobni otac Tadej Štrbulović. Poslednja dvojica još uvek nisu formalno kanonizovani kao svetitelji Crkve Božije. No njihov kult je u narodu veoma jak, na njihovim grobovima se dešavaju čudesa i iscelenja, narod i sveštenstvo im se moli. Takođe postoji mogućnost i da su im tela netruležna što će tek jednog dana moći da se ustanovi.

Najveći i ujedno najskromniji među našim Vlasima u HH veku i jedno neverovatno bogatstvo za ceo naš narod bio je starac Tadej Štrbulović vitovnički. Ovaj divni duhovnik, rodom iz Petrovca na Mlavi u Braničevu, svu svoju duhovnu snagu uložio je u molitvu i spasenje srpskog naroda i predstavlja pravi duhovni stub Srpske pravoslavne crkve. 

Otac Tadej rođen je 1914. godine i mnogi od nas ga se sećaju, neki su imali priliku i lično da ga upoznaju jer nas je napustio 2003. godine. 

Rođen kao Tomislav Štrbulović, otac Tadej je bio jedan od naših najpoznatijih arhimandrita i duhovnika, a najznačajniji je kao autor velikih pravoslavnih dela poput: ”Kakve su ti misli, takav ti je i život“, ”Mir i radost u Duhu Svetome“, ”Pouke srpskome narodu“. 

Bio je iguman u zadužbini Sv. kralja Milutina iz XIII veka manastiru Vitovnica u neposrednoj blizini njegovog rodnog mesta. Bio je poznat i po tome da je ispovedao i patrijarha Pavla.

Otac Tadej je završio krojački zanat, radio je u Beogradu i u jednom trenutku se ozbiljno razboleo gde su mu doktori prognozirali još samo pet godina života. U velikoj žudnji za Bogom koja je u njemu tinjala godinama pre toga, odlučio je da ode u manastir Miljkovo kod Svilajnca koji je tada bio pun izbeglih ruskih monaha. 

Zamonašen je u zadužbini kneza Lazara iz 14. veka manastiru Gornjak kod Petrovca na Mlavi 1935, jeromonah je postao 1938, a iguman 1949. Dugo godina je bio duhovnik manastira Pećke patrijaršije u Metohiji, bio je nekoliko godina i u Hilandaru, a od 1962. se vraća u svoj rodni kraj i postaje starešina manastira Vitovnica. 

Arhimandrit Tadej se upokoio 2003. godine u manastiru Kovilj kod Novog Sada. Sahranjen je na manastirskom groblju u Vitovnici na monaški način i bez ikakve svetske buke. Na njegovom grobu se dešavaju iscelenja i čudesa onima koji mu prilaze sa verom u Gospoda.

Ovaj divni srpski duhovnik i svetitelj je između ostalog imao i veliku prosvetiteljsku ulogu. Često je podsećao narod da ne ide kod vračara i gatara, a čak je i na vlaškom jeziku besedio o pogubnosti takvih aktivnosti po dušu hrišćana. 

Danas je otac Tadej zajedno sa svetim Nikolajem i Justinom naš najprevođeniji crkveni autor. Nema pomesne pravoslavne crkve na svetu koja nije prevela njegove knjige, a posebno u Americi i Kanadi gotovo da ne postoji crkva ili crkvena knjižara u kojoj istaknuto mesto ne zauzima knjiga ”Kakve su ti misli, takav ti je život” prevedena na engleski. 

Otac Tadej danas uživa ogromnu popularnost i poštovanje dok svih pravoslavnih Amerikanaca i Kanađana bez obzira na njihovo etničko poreklo. Njegova mudra duhovna reč posebno je uteha onim vernicima koji se bore sa izazovima modernog života i svakodnevnim stresom.

Prepodobni oče Tadej, moli Gospoda za spasenje svog srpskog roda!

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *