Српска хероина Љиљана Жикић Карађорђевић

Била је једна од оних неустрашивих жена која је била спремна све да изгуби за своју земљу. Неки је пореде са Милунком Савић, а о њеном херојству говори сама чињеница да је живот дала за своју отаџбину. Љиљана Жикић Карађорђевић рођена је 9. марта 1957. године у Крагујевцу. Као дете и тинејџерка похађала је музичку и балетску школу. Као девојчица је била ангажована у дечјем позоришту “Јаоким Вујић”.

Дипломирала је на београдском ФОН-у као инжењер организационих наука. На такмичењу за мис Србије победила је 1978. у својој 16. години.

Љиљана Жикић Карађорђевић је играла у филмовима „Тигар“, „Балкан експрес“, „Грлом у јагоде”.

Када је постигла толико тога у животу, све је ставила на коцку и отишла као добровољац да се бори за отаџбину. Строј је улепшавала херојској 125. моторизованој бригади.

Био је први април 1999. године када је изгубила живот код села Љубенић крај Пећи. У ратном дневнику 125. моторизоване бригаде остало је записано да је група војника ноћу упала у албанску терористичку заседу и да су поред Љиљане погинула још два припадника српске војске. Имала је тада 42 године.

Због своје храбрости и пожртвовања одликована је Орденом у области одбране и безбедности првог степена.

Мајка је шесторо деце који чувају успомену на њу.

Пре него што је отишла на Косово и Метохију, Љиљана је написала песму „Бранићу Србију и кад будем мртва“, која је објављена у листу Свет 26. априла 1999. године.

Написала је песму и опоруку, епитаф, споменик и камен граничник између чојства и поганлука, вере и невере, части и бруке, живота и смрти. У песми је опоменула свој народ да је важно да сачувамо барем зрно стида у себи. Прва збирка њених песама зове се „Теби“, а збирка „Како ти је“ посвећена је њеној деци, која чувају успомењу на њу и њену храброст.

Аутор слике Владица Васић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *