Sremsko vojvodstvo Radoslava Čelnika

Jedan od niza pokušaja Srba da stvore nekakav paradržavni entitet u zaštiti srpskog naroda od turskih osvajanja i austro-mađarskih imperijalnih težnji je bilo i Sremsko vojvodstvo Radoslava Čelnika. 

Veoma mali broj ljudi je uopšte čulo za ovu epizodu srpske istorije, a još manji deo zna bilo kakve podatke o tome.

Sremsko vojvodstvo je trajalo samo tri godine 1527-1530, a prestonica mu je najpre bila u utvrđenom gradu Slankamenu. Na njenom čelu se nalazio bivši vrhovni komandant srpske vojske samoproglašenog cara Jovana Nenada, Radoslav Čelnik.

Kao što znate, samoproglašeni car Jovan Nenad, koji se pojavio niotkuda, podigao je i obnovio ogromnu srpsku narodnu vojsku na prostoru severno od Save i Dunava. Pune dve godine 1526-1527, on je uspešno odolevao turskim i mađarskim napadima, stvorivši Srpsko Carstvo sa prestonicom u Subotici.

Kada je na prevarni način ubijen car Jovan Nenad 1527. godine, deo njegove vojske prelazi Dunav iz Bačke u turski Srem pod komandom srpskog velikaša Radoslava Čelnika.

Čelnik je sa Turcima sklopio savez i dobio teritoriju koju vidite na slici, sa gradom Slankamenom. On je vladao Sremom kao turski vazal i uzeo je za sebe titulu sremskog vojvode, istovremeno održavajući tajne veze sa Habsburškom monarhijom. Vojvoda Čelnik je na taj način pokušavao da balansira između dve sile i pokuša u takvom odnosu da izvuče trun slobode za svoj srpski narod.

Kada je turska vojska sa Sulejmanom Veličanstvenim prolazila kroz Srem na putu za Beč, Radoslav Čelnik se povukao na habsburšku teritoriju. Kasnije se vraća u Srem, ali njegova se vlast više nije protezala nad celim Sremom, dok mu se prestonica više nije nalazila u Slankamenu, nego u gradu Nebojcu, na reci Vuci u blizini srpskog Vukovara.

Godine 1530. Čelnik je sklopio sporazum sa Habsburzima, prešavši iz Srema na habsburšku teritoriju i stupivši u habsburšku službu. Na taj način se završio pokušaj stvaranja srpske teritorijalne jedinice jer Čelnik nikada ponovo nije dobio priliku da od Habzburga iskamči delić srpske slobode na teritoriji koju su Turci osvojili.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *