Najmlađi borac Trebinjske brigade – Aleksandar Masleša

Svi ste čuli za ime Srđana Aleksića. O njemu su snimani filmovi i imena mnogih ulica i trgova nose njegovo ime. Priča o Trebinjcu koji spasava svog komšiju muslimana od razularene horde četnika iz VRS obišla je svet. Priča je srceparajuća i stereotipna, taman toliko da deluje neralna. I jeste nerealna, ali to nije današnja tema. Ovo je priča o najmlađem borcu Trebinjske brigade koji se zvao Aleksandar Masleša i koji je imao svega šesnaest godina kada je školsku klupu zamenio puškom i stao na prvu liniju hercegovačkog fronta.

Masleša je dika trebinjiskog ratišta, istinski heroj Dučićevog grada, borac bez mane i neko sa kim se ponose svi Trebinjci i Hercegovci. Bio je džudista koji je iza sebe imao pet pojaseva kao i veliki broj medalja i diploma. 

Ratni sukobi na prostoru bivše SFRJ „dovode“ njega i njegovu porodicu u grad podno Leotara. U avgustu mesecu 1993. sa 16 godina dobrovoljno je pristupio Bobanskoj četi. Iste godine je i lakše ranjen. 

Pripadnik Bobanske čete bio je sve do poziva da se javi u vojsku Republike Srpske, 11. oktobra 1994. godine, u Han Pijesak.

Vojvoda Vidaković mu daje odsustvo da se spremi za vojsku, ali se Aleksandar vrlo brzo vraća na položaj.

Prilikom pada granate 27. septembra 1994. godine poginuli su vojvoda Nedeljko Vidaković, kapetan Dragan Slijepčević i major Ljubiša Popović, a Aleksandar Masleša je teško ranjen. U toku detonacije vojvoda Vidaković je svojim telom zaštitio Maslešu i na taj način mu spasio život. 

Nakon šesnaest dana, koliko je bio u komi, Aco se probudio. Operacija je uspešno izvršena i bila je samo jedna u nizu. Pošto je ostao bez oka, početkom decembra prebačen je na VMA u Beograd da bi mu se uradila estetska operacija. 

Na VMA su mu urađene još tri operacije. Nakon treće stanje mu se pogoršalo i nakon nekoliko meseci borbe za život po bolnicama, od Trebinja, Podgorice do Beograda, Aleksandar Masleša je preminuo 16. januara 1995. godine.

U spomen i znak sećanja na najmlađeg poginulog borca i istinskog heroja Dučićevog grada, opština Trebinje je u naselju Bregovi u Trebinju podigla spomenik Aleksandru Masleši. 

Stadion malih sportova u Bregovima takođe nosi njegovo ime, a u njegovu čast kod stadiona FKL „Police“ je urađen mural sa njegovim likom. 

O Aleksandru Masleši snimljen je i Dokumentarni film autora Nebojše Kolaka.

SLAVA HEROJU!
U Trebinju pominju i sada
Div junaka Dučićevog grada,
I sad tamo priča kuća svaka
Za Maslešu, ratnika dječaka.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *