Најмлађи борац Требињске бригаде – Александар Маслеша

Сви сте чули за име Срђана Алексића. О њему су снимани филмови и имена многих улица и тргова носе његово име. Прича о Требињцу који спасава свог комшију муслимана од разуларене хорде четника из ВРС обишла је свет. Прича је срцепарајућа и стереотипна, таман толико да делује нерална. И јесте нереална, али то није данашња тема. Ово је прича о најмлађем борцу Требињске бригаде који се звао Александар Маслеша и који је имао свега шеснаест година када је школску клупу заменио пушком и стао на прву линију херцеговачког фронта.

Маслеша је дика требињиског ратишта, истински херој Дучићевог града, борац без мане и неко са ким се поносе сви Требињци и Херцеговци. Био је џудиста који је иза себе имао пет појасева као и велики број медаља и диплома. 

Ратни сукоби на простору бивше СФРЈ „доводе“ њега и његову породицу у град подно Леотара. У августу месецу 1993. са 16 година добровољно је приступио Бобанској чети. Исте године је и лакше рањен. 

Припадник Бобанске чете био је све до позива да се јави у војску Републике Српске, 11. октобра 1994. године, у Хан Пијесак.

Војвода Видаковић му даје одсуство да се спреми за војску, али се Александар врло брзо враћа на положај.

Приликом пада гранате 27. септембра 1994. године погинули су војвода Недељко Видаковић, капетан Драган Слијепчевић и мајор Љубиша Поповић, а Александар Маслеша је тешко рањен. У току детонације војвода Видаковић је својим телом заштитио Маслешу и на тај начин му спасио живот. 

Након шеснаест дана, колико је био у коми, Ацо се пробудио. Операција је успешно извршена и била је само једна у низу. Пошто је остао без ока, почетком децембра пребачен је на ВМА у Београд да би му се урадила естетска операција. 

На ВМА су му урађене још три операције. Након треће стање му се погоршало и након неколико месеци борбе за живот по болницама, од Требиња, Подгорице до Београда, Александар Маслеша је преминуо 16. јануара 1995. године.

У спомен и знак сећања на најмлађег погинулог борца и истинског хероја Дучићевог града, општина Требиње је у насељу Брегови у Требињу подигла споменик Александру Маслеши. 

Стадион малих спортова у Бреговима такође носи његово име, а у његову част код стадиона ФКЛ „Полице“ је урађен мурал са његовим ликом. 

О Александру Маслеши снимљен је и Документарни филм аутора Небојше Колака.

СЛАВА ХЕРОЈУ!
У Требињу помињу и сада
Див јунака Дучићевог града,
И сад тамо прича кућа свака
За Маслешу, ратника дјечака.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *