Na Svetoj Gori Srbi su, pored Hilandara, osnovali još jedan manastir

Na Svetoj Gori, monaškoj bašti Presvete Bogorodice, samo istorijski pravoslavni narodi imaju svoje “ispostave” ili “predstavništva” (manastire i skitove). 

Samo pregledom svetogorskih manastira možete zaključiti ko su istinski istorijski pravoslavni narodi i kakvo prisustvo oni imaju u ovoj jedinstvenoj monaškoj “državi”.

Kao što znate, na Svetoj Gori danas postoji dvadeset samoupravnih manastira. Mi Srbi imamo svoj manastir Hilandar, Gruzini imaju manastir Iviron, Rusi imaju manastir Svetog Pantelejmona, Bugari imaju manastir Zograf i Rumuni imaju dva skita koja pripadaju grčkim manastirima i to su Prodomu i Laku. Svi ostali manastiri pripadaju grčkom narodu. 

Zato na Svetoj Gori nikada nećete pronaći novoizmišljene pravoslavne narode otpale od Srba ili Rusa. Na Svetoj Gori nema, niti će ikada biti “Crnogoraca”, “Makedonaca”, “Bošnjaka” ili “Ukrajinaca”, “Belorusa” i oni pod tim imenom tamo nemaju šta da traže. Na Svetoj Gori se najbolje vidi ko je ko u Pravoslavnom svetu i šta mu pripada. 

Da su Srbi, nakon Grka, ostavili najvećeg traga na ovom svetom mestu govori ne samo činjenica da je Sveta Gora bila u sastavu srpskog carstva, već i da su Srbi osnivali druge manastire osim svog Hilandara. 

Jedan takav srpski manastir je i ovaj koga vidite na slici. Zove se Grigorijat, nalazi se na 17. mestu po rangu od 20 manastira i osnovao ga je Srbin, Sveti monah Grigorije Sinajit u XIV veku po kome je manastir Grigorijat dobio ime. Njegove svete mošti se danas nalaze u Srbiji, u manastiru Gornjaku, zadužbini Svetog kneza Lazara kosovskog.

Postoji dosta izvora koji pominju da je manastir Grigorijat bio srpski, a najpoznatiji je spis jednog ruskog monaha Isajie iz 15. veka, koji pominje da je manastir tada bio isključivo naseljen Srbima. 

Osnivač manastira Grigorijata, Sveti Grigorije Sinajit Srbin je dobio svoje ime i taj nadimak zato što je bio učenik velikog Svetog Grigorija Sinajita, čiji su svi učenici isihasti (oni koji su upražnjavali Isusovu molitvu: “Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj mene grešnoga”) imali nadimak Sinajiti po Svetoj Sinajskoj Gori, gde su se ranije monasi isihasti na taj način podvizavali.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *