Veliki petak

Veliki petak je dan kada je na Golgoti raspet i umro naš Gospod Isus Hristos i dan najveće žalosti u Hrišćanstvu. Treba se podsetiti i prirode samog Hrista, on je bio u celosti čovek i u celosti Bog. Na Časnom Krstu je umro kao čovek, a kao Bog je po Svom promislu vaskrsao dajući celokupnom ljudskom rodu smisao života. 

Veliki petak je vrhunac sedmonedeljnog posta, a Srbi upražnjavaju najstroži post na vodi, dok mnogi ništa ne jedu čitav dan. Na ovaj praznik se u crkvama nosi crnina zbog žalosti za mučeništvom Bogočoveka Hrista. 

Na Veliki petak se ne služi Liturgija, već se čitaju Carski časovi i delovi Jevanđelja koja govore o Hristovom stradanju. 

Na Veliki petak se ništa ne radi, osim farbanja jaja, a pravoslavni vernici treba da svoje misli usmere na strašno stradanje nevinog Hrista, koga su ljudi ponizili na Golgoti u Jerusalimu. Prvo crveno jaje naziva se čuvarkuća, čuva se na posebnom mestu da se ne razbije.

Pripisuju mu se posebna svojstva- lekovitost, plodotvornost, zaštita od grada i zlih sila. Ko ne stigne danas, može da oboji jaja i sutra, pre sunca.

U hramovima SPC se iznosi posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi se crkvena plaštanica.

Sveštenici iznose plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa, koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Srbi Dalmatinci imaju poseban lep običaj da uz plaštanicu stražare Čuvari Hristovog groba u posebno ukrašenim narodnim odeždama. Ovaj običaj za Veliki Petak postoji samo u Svetoj zemlji i među Srbima Dalmatincima, posebno iz mesta Vrlika. Straže se smenjuju nakon Carskih časova pa sve do ponoći pred Vaskrs.

Na fotografiji Freska raspeća Gospoda Isusa Hrista u manastiru Visoki Dečani, u Metohiji. Remek delo svetskog zidnog slikarstva! 

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *