Срби Шајкаши – чувена војна речна сила

Чувени српски Шајкашки батаљон и Срби Шајкаши су исписивали невероватне странице наше историје и права је штета што се о Шајкашима не учи више у нашим школским програмима и што тај део наше историје није заступљенији у популарној култури. Гарантујемо да би најбољи филмови, романи, стрипови  могли да се направе од истинитих догађаја кроз које је пролазио Шајкашки батаљон.

Такође, питамо се и зашто данас потомци чувених шајкашких јунака нису гласнији у одбацивању било какве идеје о противприродном блуду, званом ”војвођански сепаратизам”? Иако међу директним потомцима Шајкаша практично нема тзв. Војвођанера, који су састављени скоро искључиво од досељеника након 1945. године они би морали да буду гласнији у одбрани идеала и специфичности региона званог Шајкашка, ког су њихови преци створили и хектолитрима своје крви одбранили.

Ко су били Шајкаши? 

Иако су они створили и по њима је названа чувена српска војна капа ”шајкача”, која је ушла и у народну ношњу, Шајкаши су били чувена војна сила тј. специфична речна пешадија са уским, дугачким бродовима, познатим као ”шајке”. Ове војне јединице су оперисале на Дунаву, Тиси, Сави и Моришу. 

Шајкаши су живели по класичном принципу српске породичне задруге (са домаћином на челу, који је бринуо о сваком члану и запошљавао га) и сливању свих породичних прихода у једну касу. Њихова војна служба недвосмислено подсећа на данашње професионалне војнике, пошто су Шајкаши поред вршења своје службе на речним бродовима „шајкама“ и живели на њима, од њих и са својим породицама уз њих. 

У најранијим помињањима Шајкаши се јављају као војници српских деспота који су учествовали у борбама за превласт српске деспотовине на простору Подунавља и борбама између Угарске, Ромејског царства, Бугарске, да би касније постали ударна сила у борби против турске најезде према западној и централној Европи. Након пада Србије и учвршћивања аустријског царства на Дунаву и Сави, шајкашки батаљон, званично улази у систем аустријске Војне границе 1763. године и био је потчињен директно Бечу. 

Захваљујући свом кључном положају у аустријској војсци и учешћу у свакодневној одбрани границе, као и у многим биткама хабзбуршког царства, Шајкашка област, из које је долазио чувени Шајкашки батаљон, је буквално била држава у држави са до тада незапамћеним аутономним овлашћењима.

Оно што је најзанимљивије, на природним границама Шајкашке области заустављена је и тзв. Мађарска револуција из 1848-49. 

На слици видите део Мошоринског брега на ком су Шајкаши, заједно са браћом добровољцима из Шумадије, разбили зубе трупа моћних мађарских одреда Мора Перцела.

Пошто је вођа мађарске револуције из 1848-49 Лајош Кошут објавио да за Србе неће бити места у његовој новој мађарској држави, Срби су једноставно били принуђени да се боре за голи опстанак на својим огњиштима, за шта су се, уз много жртава, и изборили.

Зато имамо дужност да се сећамо наших Шајкаша који су вековима својом крвљу бранили оно што им је било најсветије, а то је парче слободне српске панонске равнице и своје српско име и веру Православну.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *