Naziv “Beogradski pašaluk” nikada nije postojao

Jedna od najraširenijih laži je ona da je “Beogradski pašaluk” zaista postojao. Taj naziv je izmišljen i pod tim imenom ga nigde u izvorima nećete pronaći. Ono što se pod ”Beogradskim pašalukom” podrazumeva se zapravo zvalo ”Smederevski sandžak” (ili na turskom ”Semendire Sancağı”) ili kolokvijalni naziv, oblast ”Morava”.

U cilju ponižavanja srpskog naroda, često su naši neprijatelji govorili kako će Srbija da se svede na nivo kakav je imao “Beogradski pašaluk” i tako se taj netačan i ponižavajući termin, nažalost, u 20. veku primio ne samo kod našeg naroda, već i kod mnogih naših istoričara, pa je čak pronašao i put u stranu istoriografiju.

”Smederevski sandžak” sa tim nazivom, osnovan je neposredno nakon pada Srpske despotovine i njene prestonice Smedereva 1459. godine. 

Nakon turskog osvajanja Beograda 1521. godine uprava Smederevskog sandžaka je jedno vreme bila premeštena u Beogradsku tvrđavu. Do 1541. godine Smederevski sandžak je bio u sastavu Rumelijskog, a od 1541. pa sve do kraja 17. veka bio je u sastavu Budimskog beglerbegluka (ili ejaleta). 

Nakon 1699. godine, ”Smederevski sandžak” je ponovo uključen u Rumelijski ejalet, a priključeni su mu i jugoistočni delovi Srema, odnosno ostaci nekadašnjeg Sremskog sandžaka. 

Na teritoriji ”Smederevskog sandžaka” (a ne ”Beogradskog pašaluka”) izbili su Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine i na toj teritoriji je stvorena moderna srpska državnost.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *