Назив “Београдски пашалук” никада није постојао

Једна од најраширенијих лажи је она да је “Београдски пашалук” заиста постојао. Тај назив је измишљен и под тим именом га нигде у изворима нећете пронаћи. Оно што се под ”Београдским пашалуком” подразумева се заправо звало ”Смедеревски санџак” (или на турском ”Semendire Sancağı”) или колоквијални назив, област ”Морава”.

У циљу понижавања српског народа, често су наши непријатељи говорили како ће Србија да се сведе на ниво какав је имао “Београдски пашалук” и тако се тај нетачан и понижавајући термин, нажалост, у 20. веку примио не само код нашег народа, већ и код многих наших историчара, па је чак пронашао и пут у страну историографију.

”Смедеревски санџак” са тим називом, основан је непосредно након пада Српске деспотовине и њене престонице Смедерева 1459. године. 

Након турског освајања Београда 1521. године управа Смедеревског санџака је једно време била премештена у Београдску тврђаву. До 1541. године Смедеревски санџак је био у саставу Румелијског, а од 1541. па све до краја 17. века био је у саставу Будимског беглербеглука (или ејалета). 

Након 1699. године, ”Смедеревски санџак” је поново укључен у Румелијски ејалет, а прикључени су му и југоисточни делови Срема, односно остаци некадашњег Сремског санџака. 

На територији ”Смедеревског санџака” (а не ”Београдског пашалука”) избили су Први и Други српски устанак 1804. и 1815. године и на тој територији је створена модерна српска државност.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *