Ko je bila unuka velikog srpskog vojvode i junaka Marka Miljanova?

Unuka velikog srpskog vojvode, kučkog junaka i pisca Marka Miljanova je bila supruga najčuvenijeg svetskog arhitekte Frenk Lojd Rajta.

Olga Ivanovova Lazović rođena je 27. decembra 1898. godine na Cetinju od oca Ivana Lazovića i majke Milice. Olgina majka Milica Miljanov Lazović bila je hrabra ćerka vojvode Marka Miljanova koja je jula 1914, kada je objavljena opšta mobilizacija, kao Milunka Savić, uzela pušku i prijavila se kao dobrovoljac u Srpsku vojsku sa kojom je prošla sve najvažnije bitke i ratišta. 

Njen otac vojvoda Marko nije imao muške naslednike, pa se govorilo da je taj ratnički žar, koji je goreo iz ljubavi prema srpskom rodu, usadio u svoje tri kćerke Anđu, Milicu i Joku. 

Milica se još pre rata udala za Ivana Lazovića i sa njim dobija 1898. godine ćerku Olgu.

U prvim decenijama u 20. veka, Olga odlazi iz Crne Gore i u Americi postaje pisac, plesačica, kompozitor, filozof, učiteljica. 

U braku sa arhitektom Rajtom bila je od 1924. do njegove smrti 1959. i aktivno je učestvovala u svim njegovim značajnim projektima. Preminula je 1988. godine u Skotsdejlu, država Arizona. Bila je dugo godina na čelu Rajtove fondacije, a njenim naporom Američki institut arhitekata proglasio je Rajta za najvećeg američkog arhitektu svih vremena.

Nema sumnje da je Olga ili „Olgivana“ kako su je u Americi zvali, svom suprugu, pored pomoći za brojna arhitektonska ostvarenja bila i velika inspiracija i podrška. Stalno mu je pričala o svojoj postojbini, lovćenskom Prometeju, koji se toliko „topio u srpske nesreće“. 

Bračni par Rajt je zato između dva rata boravio u Olginoj postojbini, a arhitekta Frenk Lojd Rajt se naročito divio Njegoševoj kapeli na Jezerskom vrhu. 

Nažalost, po nalogu ondašnjih komunističkih vlasti, Njegoševa crkva-kapela u kojoj je sahranjen je srušena 1972. godine da bi ustupila mesto faraonskom Mauzoleju, koji je uradio vajar Ivan Meštrović. Tako danas jedan pravoslavni mitropolit i monah počiva kao faraon u mauzoleju, dok je njegova kapela koja je bila inspiracija i najvećem svetskom arhitekti varvarski srušena i bačena u gomilu kamenja na Ivanovim Koritima.

Na slici je Olga „Olgivana“ Ivanova Lazović sa suprugom arhitektom Frenk Lojd Rajtom u srpskoj narodnoj nošnji iz Crne Gore.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *