Ко је била унука великог српског војводе и јунака Марка Миљанова?

Унука великог српског војводе, кучког јунака и писца Марка Миљанова је била супруга најчувенијег светског архитекте Френк Лојд Рајта.

Олга Ивановова Лазовић рођена је 27. децембра 1898. године на Цетињу од оца Ивана Лазовића и мајке Милице. Олгина мајка Милица Миљанов Лазовић била је храбра ћерка војводе Марка Миљанова која је јула 1914, када је објављена општа мобилизација, као Милунка Савић, узела пушку и пријавила се као добровољац у Српску војску са којом је прошла све најважније битке и ратишта. 

Њен отац војвода Марко није имао мушке наследнике, па се говорило да је тај ратнички жар, који је горео из љубави према српском роду, усадио у своје три кћерке Анђу, Милицу и Јоку. 

Милица се још пре рата удала за Ивана Лазовића и са њим добија 1898. године ћерку Олгу.

У првим деценијама у 20. века, Олга одлази из Црне Горе и у Америци постаје писац, плесачица, композитор, филозоф, учитељица. 

У браку са архитектом Рајтом била је од 1924. до његове смрти 1959. и активно је учествовала у свим његовим значајним пројектима. Преминула је 1988. године у Скотсдејлу, држава Аризона. Била је дуго година на челу Рајтове фондације, а њеним напором Амерички институт архитеката прогласио је Рајта за највећег америчког архитекту свих времена.

Нема сумње да је Олга или „Олгивана“ како су је у Америци звали, свом супругу, поред помоћи за бројна архитектонска остварења била и велика инспирација и подршка. Стално му је причала о својој постојбини, ловћенском Прометеју, који се толико „топио у српске несреће“. 

Брачни пар Рајт је зато између два рата боравио у Олгиној постојбини, а архитекта Френк Лојд Рајт се нарочито дивио Његошевој капели на Језерском врху. 

Нажалост, по налогу ондашњих комунистичких власти, Његошева црква-капела у којој је сахрањен је срушена 1972. године да би уступила место фараонском Маузолеју, који је урадио вајар Иван Мештровић. Тако данас један православни митрополит и монах почива као фараон у маузолеју, док је његова капела која је била инспирација и највећем светском архитекти варварски срушена и бачена у гомилу камења на Ивановим Коритима.

На слици је Олга „Олгивана“ Иванова Лазовић са супругом архитектом Френк Лојд Рајтом у српској народној ношњи из Црне Горе.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *