Da li ste znali da su Srbiju stvarali svetitelji?

Mi Srbi se razlikujemo od svih naroda na svetu po tome što su našu državu stvarali svetitelji Božiji i zbog toga je danas teško voditi naš narod i državu Srbiju (ili bilo koju državnu tvorevinu srpskog naroda) zato što su standardi za to isuviše visoki.

Pogledajte samo ovo!

Srpski vladari, koji su stvarali ovu državu su mirotočivi, njihova tela se ne raspadaju i nad njihovim svetim moštima se svakodnevno dešavaju čuda, u skladu sa onim što Sveti Apostol Jovan piše u Jevanđelju: „A koji Ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji veruju u ime Njegovo, koji se ne rodiše od krvi, ni od volje telesne, ni od volje muževlje, nego od Boga“ (Jn. 1:12-13). 

Ništa slično nećete pronaći ni u jednom drugom narodu.

Na primer, iz groba jednog srpskog vladara (Svetog Simeona Nemanje) raste loza koja roditeljima bez dece, uz posebne molitve i post, daje porod. Koji to drugi vladar bilo kog naroda danas čini?

Kom to narodu njegovi kraljevi dan danas, nakon molitve i molbe za posredništvo pred Bogom, daju čuda? Idite, na primer, u manastir Visoke Dečane ili u manastir Ravanicu ili u Cetinjski manastir Roždestva Presvete Bogorodice i pogledajte koliko naroda svekodnevno dolazi srpskim vladarima kralju Stefanu Dečanskom ili knezu Lazaru Kosovskom ili mitropolitu Petru I Petroviću Njegošu i raspitajte se koliko čuda Božijih se dogodilo nad njihovim svetim moštima.

Da ne pominjemo da je danas jedan od najvećih čudotvoraca u Pravoslavnom svetu (pored Svetog Nektarija Eginskog i Svetog Vasilija Ostroškog) srpski kralj Milutin (1282-1321) koji se čak nije ni zamonašio. Pitajte samo pravoslavne Bugare koliko čuda svakodnevno čini ovaj srpski kralj, koji počiva u sofijskoj crkvi Svete Nedelje.

Svete mošti kralja Milutina počivaju u crkvi Svete Nedelje u Sofiji

I neki od novovekovnih srpskih vladara imaju sličan blagoslov. Po svedočenju kneginje Ljubice Obrenović, kada su joj deca, mali knez Milan i knez Mihailo oboleli od neznane bolesti, kneginja Ljubica ih bolesne dovodi u Topolu da sa njom pod molitvama prenoće na Karađorđevom grobu, u njegovoj crkvi-zadužbini. I tada se događa čudo. Obojica sinova na kumovom grobu čudom ozdravljaju!

Ovakav Božiji blagoslov nema nijedan narod i zato su u pravu oni koji govore da su Srbi nebeski narod. Nebeski su zahvaljujući svojim vladarima koji su na nebu uz Boga, a oni su nekada na zemlji vodili ovaj narod Božijim putem i udarali mu moralne i kulturne temelje.

I još jedno, ovakav blagoslov nećete pronaći ni na jednom grobu nekog predsednika. Iz nekog razloga samo kraljevi i monarsi dobijaju ovakav blagoslov, a nad grobovima Josipa Broza Tita, Slobodana Miloševića, Ivana Stambolića ili Dobrice Ćosića ništa slično se ne dešava.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *