Selo Gotovuša

Selo Gotovuša je jedno tipičnog mesta iz srca Kosova i Metohije. Naseljeno je pre nekoliko hiljada godina, u okolini se nalaze ostaci antičkog utvrđenja, gde postoje tragovi vodovoda i kanalizacije, kao i mozaik koji je pripadao crkvenom hramu iz 6. veka.

Pominje se u poveljama Nemanjića, kao recimo 1331. godine u jednoj od povelja srpskog cara Stefana Dušana Silnog. Doživljava svoj najveći procvat i uzlet za vreme cara Dušana, koji izgrađuje put, povezujući carske gradove i svoje prestonice Prizren i Skoplje. 

Srpski srednjovekovni vladari su u tom mestu i okolini imali svoje posede, o čemu svedoče i naše narodne epske pesme i geografski pojmovi kao što su Careve livade i Careva glava.

U tom mestu postoje i crkva Presvete Bogorodice iz 14. veka, kao i hram Hrista Spasa iz 16. veka koje su od izuzetnog značaja i pod zaštitom Republičkog zavoda za kulturu Republike Srbije. Tu su neko vreme bile čuvane i mošti srpskog cara Uroša Nejakog, sina cara Dušana, koje su kasnije, pod najezdom Turaka, prenesene u manastir Jazak na Svetoj Fruškoj gori.

Kasnije selo Gotovuša ulazi u sastav oblasti Vuka Brankovića i pada pod Turke nakon Kosovskog boja iz 1389. godine, a veliki broj stanovnika se, usled posledica ustanaka i austro-turskih ratova u 17. veku, seli prema Šumadiji, Pomoravlju i dalje preko Save i Dunava, u seobi pod vođstvom srpskog patrijarha Arsenija III Čarnojevića

Srpska vojska konačno oslobađa to mesto zajedno sa ostatkom tog dela Kosova 13. oktobra, 1912. godine.

Međutim, ono što danas izdvaja ovo mesto je to što je ono pravi bastion srpstva i ostrvo u potpunom albanskom i islamističkom okruženju. U njemu danas živi nekoliko hiljada Srba, u neposrednoj blizini carskog grada Prizrena na obroncima veličanstvene Šar planine. 

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *