“Oluja” – zločin koji i danas traje

“Oluja” – zločin koji i danas traje samo je završetak genocida nad Srbima, kog je forumilisao genocidni autor cilja hrvatske politike uništenja Srba Mile Budak: ”jednu trećinu Srba ubiti, drugu proterati, a treću pokatoličiti”.

”Oluja” je samo završni čin Budakovog plana i završetak onoga što je započeto u Jasenovcu, Jadovnu, dečijim logorima smrti, jamama itd.

Republika Srpska Krajina više ne postoji. Većina njenih stanovnika, preko 250.000, je u jednom danu proterana.

U operaciji ”Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika Hrvatske vojske, MUP-a i ”Hrvatskog vijeća odbrane”. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika Srpske vojske Krajine i krajiškog MUP-a.

Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo celokupno stanovništvo. Kolone izbelica u svojim privatnim automobilima, traktorima i drugim vozilima su preko područja pod kontrolom Republike Srpske u zapadnoj i severnoj Bosni krenule ka Republici Srbiji, izložene stalnim bombardovanjima hrvatskih snaga i napadima aviona.

Tada je u Republici Hrvatskoj otpočelo temeljno miniranje i rušenje praznih srpskih kuća. Posle završetka akcije vršeni su zločini nad preostalim srpskim stanovništvom. Spaljeno je preko 20.000 srpskih kuća, dok su ostale potpuno opljačkane i razorene.

Dokumentaciono-informativni centar ”Veritas“ u svojoj evidenciji ima imena 2.313 poginulih i nestalih Srba tokom operacije ”Oluja”. Od toga 1.205 civila, a među njima 522 žene i 12 dece.

Ono što je najgore, danas čak ima i Srba, koji kao nekad Pavelićevi Srbi, učestvuju u proslavama ovog čina uništenja Srba. 

Zapratite nas i na socijalnim mrežama

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *