“Олуја” – злочин који и данас траје

“Олуја” – злочин који и данас траје само је завршетак геноцида над Србима, ког је форумилисао геноцидни аутор циља хрватске политике уништења Срба Миле Будак: ”једну трећину Срба убити, другу протерати, а трећу покатоличити”.

”Олуја” је само завршни чин Будаковог плана и завршетак онога што је започето у Јасеновцу, Јадовну, дечијим логорима смрти, јамама итд.

Република Српска Крајина више не постоји. Већина њених становника, преко 250.000, је у једном дану протерана.

У операцији ”Олуја” учествовало је 138.500 припадника Хрватске војске, МУП-а и ”Хрватског вијећа одбране”. Тим снагама су се, према хрватским изворима, супротставиле српске снаге од око 31.000 војника Српске војске Крајине и крајишког МУП-а.

Подручје захваћено хрватском офанзивом напустило је готово целокупно становништво. Колоне избелица у својим приватним аутомобилима, тракторима и другим возилима су преко подручја под контролом Републике Српске у западној и северној Босни кренуле ка Републици Србији, изложене сталним бомбардовањима хрватских снага и нападима авиона.

Тада је у Републици Хрватској отпочело темељно минирање и рушење празних српских кућа. После завршетка акције вршени су злочини над преосталим српским становништвом. Спаљено је преко 20.000 српских кућа, док су остале потпуно опљачкане и разорене.

Документационо-информативни центар ”Веритас“ у својој евиденцији има имена 2.313 погинулих и несталих Срба током операције ”Олуја”. Од тога 1.205 цивила, а међу њима 522 жене и 12 деце.

Оно што је најгоре, данас чак има и Срба, који као некад Павелићеви Срби, учествују у прославама овог чина уништења Срба. 

Запратите нас и на социјалним мрежама

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *