Nemanjići koji nisu proglašeni svetiteljima

Vrlo često možete čuti da su svi Nemanjići, osim Stefana Dušana, kanonizovani, odnosno proglašeni svetiteljima. Nažalost to nije istina. 

Nemanjići koji nisu proglašeni svetitiljima su, pored Stefana Dušana (1308 – 1355) koga smo pomenuli i dvojica sinova Stefana Prvovenčanog, odnosno Stefan Radoslav (1192 – posle 1235) i Stefan Uroš I (1220 – 1277).

Stefan Radoslav je bio sin jedne, a muž druge grčke (vizantijske) princeze te se može reći da je bio pod snažnim uticajem Grka. Osećao se više Grkom nego Srbinom, a zbog majke Evdokije se čak potpisivao i prezimenom vizantijske carske loze Duka te mu se upravo to stavlja kao glavni razlog zbog čega nije kanonizovan.

Sa druge strane nije nam baš najjasnije zašto Stefan Uroš I nije kanonizovan. Najmlađi sin kralja Stefana Prvovenčanog i kraljice Ane Dandolo je, po svedočanstvima, nasledio mnoge osobine svoga dede Stefana Nemanje (Svetog Simeona) i to je bila tajna njegovog uzdignuća na znatno viši državnički nivo u odnosu na stariju braću kraljeve Stefana Radoslava i Stefana Vladislava. Dugo je nosio nadimak Veliki, što dosta govori o tome kakav je vladar bio. Izdašno je pomagao Srpsku pravoslavnu crkvu. Sagradio je čudesni manastir Sopoćani u kome se zamonašio i u kome je sahranjen.

I na kraju zašto Stefan Uroš IV Dušan nije proglašen svecem? Postoje četiri moguća odgovora na to.

Autor slike Nebojša Đuranović

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *