Немањићи који нису проглашени светитељима

Врло често можете чути да су сви Немањићи, осим Стефана Душана, канонизовани, односно проглашени светитељима. Нажалост то није истина. 

Немањићи који нису проглашени светитиљима су, поред Стефана Душана (1308 – 1355) кога смо поменули и двојица синова Стефана Првовенчаног, односно Стефан Радослав (1192 – после 1235) и Стефан Урош I (1220 – 1277).

Стефан Радослав је био син једне, а муж друге грчке (византијске) принцезе те се може рећи да је био под снажним утицајем Грка. Осећао се више Грком него Србином, а због мајке Евдокије се чак потписивао и презименом византијске царске лозе Дука те му се управо то ставља као главни разлог због чега није канонизован.

Са друге стране није нам баш најјасније зашто Стефан Урош I није канонизован. Најмлађи син краља Стефана Првовенчаног и краљице Ане Дандоло је, по сведочанствима, наследио многе особине свога деде Стефана Немање (Светог Симеона) и то је била тајна његовог уздигнућа на знатно виши државнички ниво у односу на старију браћу краљеве Стефана Радослава и Стефана Владислава. Дуго је носио надимак Велики, што доста говори о томе какав је владар био. Издашно је помагао Српску православну цркву. Саградио је чудесни манастир Сопоћани у коме се замонашио и у коме је сахрањен.

И на крају зашто Стефан Урош IV Душан није проглашен свецем? Постоје четири могућа одговора на то.

Аутор слике Небојша Ђурановић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *