Кнез који је најкраће владао у српској историји

Кнез Милан Обреновић држи рекорд по томе што је најкраће владао од свих српских владара у нашој историји. Владао је само 26 дана, али је по њему назван један град у Србији—Доњи Милановац.

Кнез Милан Обреновић је био други син кнеза Милоша Обреновића и кнегиње Љубице Обреновић, рођене Вукомановић. Пошто је њихов први син Тодор Обреновић преминуо у детињству, први престолонаследник Обреновића постао је такође болешљиви Милан, који је добио име по полубрату кнеза Милоша и кнезу Рудничке нахије Милану Обреновићу.

Кнез који је најкраће владао у српској историји на престо је дошао абдикацијом кнеза Милоша 13. јуна 1839. године и владао је од 13. јуна до 8. јула 1839. године, када је умро. 

Кнеза Милоша су претходно уставобранитељи (Тома Вучић Перишић, Аврам Петронијевић, Стојан и Алекса Симић, Милутин и Илија Гарашанин) отерали са престола јер се противио доношењу устава и ограничењу његове власти. У тој политичкој борби против кнеза Милоша, успели су да га смене најпре именовавши његовог болешљивог сина Милана за владајућег кнеза, па за њим Михаила, да би на крају успели да врате Карађорђевиће на престо преко Карађорђевог сина Александра.

Влада кнеза Милана Обреновића била је ограниченог карактера. Услед болести туберкулозе и супротстављања Савета Намесништва, кнез Милан није имао прилику да као кнез потпише ниједан државни акт.

На престолу га је наследио млађи брат Михаило Обреновић који је владао наредне три године у својој првој влади.

Кнез Милан Обреновић сахрањен је у Цркви светог Марка у Београду.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *