Српска хероина, ћерка кучког војводе Марка Миљанова – Милица Миљанов Лазовић

Милица Миљанов Лазовић била је војник Моравске дивизије I позива, под командом пуковника Стевана Ј. Миловановића. 

Она је једна од три ћерке чувеног кучког војводе и великог српског песника Марка Миљанова Поповића. Била је добровољац и у Балканским ратовима 1912. и 1913. године, али кад је чула за мобилизацију српске војске у јулу 1914. године, обула је очеве чизме и са Цетиња српског упутила се право у Краљевину Србију. Оставила је своје дете код куће да се њене сестре, Анђа и Јока и остала фамилија, брину о малој ћерки Олги док мама ратује за српску слободу. 

Кад се пријавила у добровољце, није крила ко је, нити се претварала да је мушкарац (што је био случај са другим српским хероинама из Великог рата). Само је објаснила своје порекло, претходно ратничко искуство и то је било довољно. Милица Лазовић је одмах постала саставни део јединице пуковника Миловановића. 

Милица Миљанов Лазовић била је учесних свих битака Првог светског рата. Од Цера где је први пут јуришала на Швабе (као и на “Швабе које говоре нашки”) преко операција на Дрини, Колубарске битке итд. 

Пешке је прешла Албанију, била на Крфу, пела се на врх српске слободе Кајмакчалан, пробила Солунски фронт и пешке се вратила кући на Цетиње својој ћерки Олги, која се много година касније у Америци удала за највећег и најпознатијег архитекту Френка Лојда Рајта.

Ето ко су и шта су српске жене и мајке!

Слава Милици Лазовић (Миљанов) и увек ће јој бити захвалан њен српски род!

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *