Напад на Југославију 1941. године

Дана 06. априла 1941. године Немачка војска отпочела је своју ”Операцију Одмазда” (нем. ”Unternehmen Strafgericht”) и инвазију на нашу земљу. 

Краљевина Југославија је 6. априла 1941. године нападнута из свих праваца (осим из Грчке), а у нападу је учествовало 340.000 немачких војника из 2. немачке армије, заједно са 12. Панцер дивизијом, 1. Панцер групом и 19 дивизија плус две моторизоване и две планинске дивизије, уз подршку 875 тенкова и 990 авиона. Уз њих, нашу земљу су напале и 22 дивизије италијанске војске, праћене са 666 авиона, као и 3. мађарска армија са 500 авиона.

Упркос снажном отпору наше авијације и бомбардовању циљева у Аустрији и Мађарској, наша војска није успевала да дуже одолева оваквом нападу.

Почетак инвазије представљало је крвничко бомбардовање наше престонице Београда. Док су јутарња звона београдских храмова, позивала вернике на јутрење, Београд је био претворен у призор пакла на земљи. 

Коришћене су бомбе највеће запаљивости које су бацане и насумично и на најважније инфраструктурне објекте. Након бомбардовања, немачки авиони би се враћали и косили цивиле по улицама митраљезима. 

Тог 6. априла 1941. године град је бомбардован у три таласа, а бомбардовања су настављена и наредних дана.

У бомбардовању Београда 1941. погинуло је 2.274 људи (иако процене иду и до 4.000). Потпуно је порушено 627 зграда, веома оштећена 1.601 зграда, делимично оштећено 6.829 зграда (укључујући део зграде Старог двора). Тешко је оштећена Вазнесењска црква у којој је било верника који су били дошли на јутрење. 

Оно што је најстрашније, уз људске жртве, уништен је и најзначајнији споменик културе, Народна библиотека на Косанчићевом венцу са 350.000 књига и вредних повеља српских краљева и царева и осталих докумената наше историје.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *