Potporučnik Jugoslovenske vojske Dušan Borčić

Na fotografiji se nalazi potporučnik Jugoslovenske vojske Dušan Borčić, pilot-lovac koji se istakao junaštvom u odbrani Beograda na današnji dan pre 80 godina.

Nemačko bombardovanje ga je zateklo na aerodromu Zemun, na dužnosti pilota u 161. eskadrili na lovcu domaće proizvodnje Rogožarski IK-3. 

Inače, naša avioindustrija je bila prilično razvijena između dva rata. Čak 9 fabrika aviona je postojalo u Srbiji. Koliko ih je danas?

”Prva srpska fabrika aeroplana Rogožarski” u Beogradu je bila naša najbolja fabrika. Vlasnik je bio veteran srpske vojske Živojin Rogožarski i njegov tim inženjera Ljubomir Ilić, Kosta Sivčev i Slobodan Zrnić je napravio jedan od najboljih aviona svoje klase na svetu u to vreme—Rogožarski IK-3, koji je čak smatran za bolji u performansama od nemačkog Meseršmita. Jedina je šteta što je masovna proizvodnja počela tek 1940. i što naša vojska nije uspela da dobije stotine Rogožarski IK-3 borbenih aviona kako bi se odbranila od nemačkog napada.

Potporučnik Dušan Borčić je tog 6. aprila 1941, na svom avionu Rogožarski IK-3, tokom vazdušnog duela sa nemačkim avionima uspeo da obori čak 2 neprijateljska aviona—jednog nemačkog Meseršmita i jedan bombarder Dornier Do-17, ali je nakon toga pogođen, a njegov avion oboren. Na žalost, tog dana je srpski pilot Dušan Borčić je poginuo u odbrani prestonice Beograda.

Dušan se rodio 13. decembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu. Završio Podoficirsku pilotsku školu Jugoslovenske vojske u Mostaru, a zatim sve razdele letačke obuke za lovca, da bi 1937. godine bio proizveden u čin potporučnika. Poslednji put je poleteo u legendu sa vojnog aerodroma Zemun.

Slava pilotima braniocima otadžbine tokom Aprilskog rata 1941!

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *