Genocidni plan ustaša u NDH

„Jednu trećinu Srba ubiti, drugu proterati, a treću pokatoličiti.“ Ovo je genocidni plan ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za rešavanje srpskog pitanja na teritoriji za koju su oni umislili da pripada Hrvatima. Autor plana je glavni ustaški ideolog i jedan od osnivača ustaškog pokreta Mile Budak.

Danas otvaram temu trećeg dela tog plana—“trećinu pokatoličiti“, kao i ulogu čuvene humanitarke Diane Obekser Budisavljević u njemu, što danas niko ne pominje. A i ta tema je itekako važna i zaslužuje da se o njoj raspravlja.

Ova rođena Nemica-Austrijanka, udata za Srbina čuvenog hirurga Julija Budisavljevića, je sama i na svoju ruku organizovala spasavanje 15.336 srpske dece iz dečijih logora smrti koje su držali Hrvati i rimokatoličke časne sestre. Od tog broja ukupno 3.254 srpske dece je umrlo tokom spasavanja ili odmah po napuštanju logora, iscrpljeno torturom, glađu i bolešću, dok je više od 12.000 izbavljene dece preživelo rat.

Srpska deca su spašavana tako što su ih usvajale hrvatske familije ustaša ili bliskih ustaškom režimu, a te familije je birala Rimokatolička crkva, na čelu sa kradinalom genocida Alojzijem Stepincem.

Ali ono o čemu se danas ne govori jeste činjenica da je većina preživele srpske dece ostala u hrvatskim familijama. I dan danas mnogi od njih su živi, usvojeni kao bebe i nemaju pojma ko su i šta su. Roditelji i šira familija im je pobijena u genocidu, Dianina kartoteka je uništena od strane Titovog komunističkog režima, a oni nikakvo sećanje o svom najranijem detinjstvu nemaju. Štaviše, većina srpske dece koje je spasila Diana Budisavljević su postali Hrvati i verovatno pobornici ustaške ideologije, zahvaljujući odgoju kog su dobili u svojim ustaškim familijama. O tome danas niko ne govori. U pitanju je svojevrsan „ustaški danak u krvi“.

Svi vidimo koliko ima Hrvata sa našim srpskim prezimenima i našim imenima. Mislite da je to slučajno?

Nažalost, jasno je da je hrvatski plan o rešavanju srpskog pitanja „trećinama“ skoro u potpunosti uspeo.

Zapratite nas i na socijalnim mreža:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *