Геноцидни план усташа у НДХ

„Једну трећину Срба убити, другу протерати, а трећу покатоличити.“ Ово је геноцидни план усташа у Независној Држави Хрватској за решавање српског питања на територији за коју су они умислили да припада Хрватима. Аутор плана је главни усташки идеолог и један од оснивача усташког покрета Миле Будак.

Данас отварам тему трећег дела тог плана—“трећину покатоличити“, као и улогу чувене хуманитарке Диане Обексер Будисављевић у њему, што данас нико не помиње. А и та тема је итекако важна и заслужује да се о њој расправља.

Ова рођена Немица-Аустријанка, удата за Србина чувеног хирурга Јулија Будисављевића, је сама и на своју руку организовала спасавање 15.336 српске деце из дечијих логора смрти које су држали Хрвати и римокатоличке часне сестре. Од тог броја укупно 3.254 српске деце је умрло током спасавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, док је више од 12.000 избављене деце преживело рат.

Српска деца су спашавана тако што су их усвајале хрватске фамилије усташа или блиских усташком режиму, а те фамилије је бирала Римокатоличка црква, на челу са крадиналом геноцида Алојзијем Степинцем.

Али оно о чему се данас не говори јесте чињеница да је већина преживеле српске деце остала у хрватским фамилијама. И дан данас многи од њих су живи, усвојени као бебе и немају појма ко су и шта су. Родитељи и шира фамилија им је побијена у геноциду, Дианина картотека је уништена од стране Титовог комунистичког режима, а они никакво сећање о свом најранијем детињству немају. Штавише, већина српске деце које је спасила Диана Будисављевић су постали Хрвати и вероватно поборници усташке идеологије, захваљујући одгоју ког су добили у својим усташким фамилијама. О томе данас нико не говори. У питању је својеврсан „усташки данак у крви“.

Сви видимо колико има Хрвата са нашим српским презименима и нашим именима. Мислите да је то случајно?

Нажалост, јасно је да је хрватски план о решавању српског питања „трећинама“ скоро у потпуности успео.

Запратите нас и на социјалним мрежа:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *