Vojvoda Dobroslav Jevđić, vojvoda Momčilo Đujić i Sveti Nikolaj Velimirović

Dva velikana srpske istorije i jedan svetitelj hrišćanske vaseljene.

Na ovoj slici vidite susret tri monumentalne ličnosti srpske istorije: vojvode Dobroslava Jevđevića, vojvode Momčila Đujića i Svetog Nikolaja Velimirovića ohridskog, žičkog i svesrpskog u Manastiru Svetog Tihona Zadonskog u Vejmartu, Pensilvanija 1953. godine.

Vojvoda Dobroslav Jevđević iz okoline Rogatice, bio je sveštenički sin, visoko obrazovan čovek, pravnik koji je završio prava u Beču, član organizacije ”Mlada Bosna” koja je učestvovala u atentatu na nadvojvodu Ferdinanda Habsburga, pisac, pesnik, četiri puta poslanik Narodne skupštine Kraljevine SHS i Jugoslavije, jedna od vodećih ličnosti četničke organizacije u predratnoj Jugoslaviji i jedno vreme vodeća ličnost Organizacije Jugoslovenskih Nacionalista ”Orjuna” čiju ideologiju je nakon atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića napustio.

Tokom Drugog svetskog rata, kao vojvoda bio je jedan od vođa bosanskih četnika, a bio je i komandant Ličko-kordunaškog i Primorskog korpusa Vojske Kraljevine Jugoslavije u gerili. Po kapitulaciji Italije, vojvoda Jevđević prelazi u Italiju i sa savezničkim oficirima obezbeđuje tokom 1944. prelaz znatnog broja četnika na granicu okupirane Kraljevine Jugoslavije i Italije. U saradnji sa savezničkim oficirima pripremao je veliku antikomunističku ofanzivu četnika prikupljenih na teritorijama Italije i Slovenije, međutim Britanci su uskratili podršku njegovim planovima.

Spasao je na hiljade srpskih porodica pokolja u okviru hrvatskog genocida koji se sprovodio u NDH. Nastavio je svoj nacionalni i književni rad i posle rata, a za svoje velike zasluge srpskom narodu tokom ratnih dejstava protiv višestrukog neprijatelja, vlada Kraljevine Jugoslavije i kralj Petar su mu dodelili svoje najviše priznanje – orden Karađorđeve zvezde sa ukrštenim mačevima.

Vojvoda Momčilo Đujić, rodom Dalmatinac, bio je sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve, bogoslov sa čuvene Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, koji je napustio svoj sveštenički poziv u selu Strmica u blizini Knina ne mogavši da gleda neverovatno stradanje i pokolj srpskog naroda od strane hrvatskih ustaša.

U potrazi za spasom srpskog naroda u Dalmaciji, Lici i Bosanskoj Krajini, vojvoda Đujić organizuje četničke odrede koji postaju izrazito masovni, a koji se početkom 1942. stavljaju pod komandu načelnika glavnog štaba Jugoslovenske vojske i ministra vojske i mornarice vlade Kraljevine Jugoslavije generala Dragoljuba Mihailovića. I vojvoda Đujić je morao da se bori protiv višestrukog neprijatelja i jedne neprijatelje usmerava na borbe protiv drugih kako bi spasavao narod. Nakon velikih borbi sa najpre sa ustašama i partizanima, Dinarska četnička divizija se tokom 1944. godine takođe našla u Sloveniji i Italiji čekajući na trenutak organizovanja antikomunističke ofanzive koju su osujetili britanski oficiri.

Nakon Drugog svetskog rata, zajedno sa vojvodom Jevđevićem, postaje vodeća ličnost srpske emigracije i predsednik Organizacije srpskih četnika ”Ravna Gora”. Pripisuje mu se velika zasluga u preživljavanju srpskog naroda na teritoriji NDH koji bi bez njega svakako završili u pokoljima genocidne kampanje Hrvata tokom Drugog svetskog rata.

I na kraju tu je Sveti Nikolaj Velimirović, jedan od devetorice najvećih pravoslavnih svetitelja i teologa pravoslavnog sveta 20. veka (Sv. Jovan Kronštatski, Sv. Patrijarh Tihon, Sv. Jovan Maksimovič, Sv. Siluan Atonski, Sv. Nektarije Eginski, Sv. Porfirije Kavsokalivit, Sv. Pajsije Svetogorac, Sv. Justin Popović i Sv. Nikolaj Velimirović) i istinski duhovni vođa srpskog naroda.

Susret i rad ovih velikana naše nacionalne istorije govori o želji srpske dijaspore da se očuva kontinuitet nacionalnog rada i institucija u vreme dok je naš narod u Otadžbini čamio u mraku komunizma i totalitarizma. Samo je još veliki Jovan Dučić nedostajao na ovoj fotografiji da upotpuni društvo najaktivnijih i najobjavljivanijih delatnika i autora srpske emigracije tokom i posle Drugog svetskog rata.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *