Vojvoda Momčilo Đujić

Vojvoda Momčilo Đujić rodom iz sela Kovačić kod Knina.

Ova fotografija nastala je krajem 30-tih godina, nakon što je Momčilo Đujić završio Srpsku pravoslavnu Bogosloviju u Sremskim Karlovcima kao jedan od najboljih učenika 1931. godine i nakon što je rukopoložen za sveštenika 1933. godine u svojoj prvoj parohiji, u selu Strmica, nedaleko od Kovačića kod Knina.

Na slici vidite i popadiju, suprugu budućeg vojvode Momčila, Zorku, rođenu Dobrijević Jundžić, kćerku uglednog trgovca iz Bosanskog Grahova.

Momčilo Đujić i njegova supruga Zorka venčali su se u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Kninu, gde je Momčilo kršten kao dete.

Na slici vidimo i vojvodinu decu, Sinišu rođenog 1934. godine, i blizance – sina Radomira i kćerku Radojku.

Kasniji vrtlog Drugog svetskog rata i genocid nad srpskim narodom od ovog parohijskog sveštenika prave četničkog vojvodu koji zbog zaštite svog naroda i svojih parohijana, ostavlja mantiju i epitrahilj za sva vremena, uzima pušku i štiti svoj narod od sigurne smrti po hrvatskim logorima ili jamama namenjenim za pravoslavne Srbe.

Dinarska četnička divizija Momčila Đujića je spasla na hiljade srpskih života od pokolja hrvatskih ustaša, a teritoriju koju je on držao tokom najvećeg dela rata nisu mogli da kontrolišu ni partizani, iza čijih akcija bi obično nastajao strašan progon srpskog naroda, ni ustaše, koje zapravo nikada nisu mogli da konsoliduju svoju zločinačku vlast na teritoriji cele njihove nacifašističke satelitske države.

Vojvoda Momčilo Đujić, koji se radi organizovanja oružanog otpora, po kanonima Pravoslavne Crkve, morao odreći svog svešteničkog poziva nikada nije prestao da bude odan svojoj veri, majci Crkvi, zavetu predaka i zakletvi kralju.

„Skinuo sam mantiju, uzeo mitraljez, jer nisam mogao da gledam na moje oči da moj narod i decu kolju ustaški koljači“.

Taktika Draže Mihailovića bila je, da se preko bosanskih četnika i Dinarske četničke divizije zauzme kontrola što većeg terena, kako bi se na taj način sprečilo odvođenje Srba u logor smrti Jasenovac i nakon toga pokušao sam proboj ka logoru.

I zaista, ostaće upamćeno za sva vremena da tamo gde je ratovao i organizovao vojsku vojvoda Đujić tamo je srpski narod opstao i izbegao hrvatske pokolje, jame, logore za decu, mučenja i klanja.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *