Jasenovac – najstrašnija srpska reč

Šta je hrvatski logor Jasenovac?

„Stajali smo postrojeni pred barakom. Dobili smo lopate i ašove i kroz kapiju se uputili u ogromno Lonsko polje.

Ustaše su nas zaustavile. Jedan vodnik rekao nam je da tu kopamo u dubinu do 2 metra. Kada smo iskopali, ustaše su nam rekle da se sklonimo jedno desetak metara dalje. U daljini sam video desetinu ustaša koji idu, a pored njih nešto nisko, malo… Kad su došli bliže, imao sam šta da vidim. To su bila deca.

Deca su bila očigledno srpska i jevrejska. Propala, omršavela, pocepana, bosa, počupana, prljava. Izgledala su kao užas koji se ne može gledati!

Tada je jedan od ustaša prišao toj gomili dece i rekao. Čuo sam kad je glasno govorio:

—Deco, ko od vas hoće da vas odvedem kod vaše bake i kod vaše majke?

Deca su uglas povikala:

—Ja, ja, ja…

Oko te grupe dece okupile su se ustaše i okolo napravile kao neki zaštitni venac. Video sam da jedan drugom dodaju po jedno dete i dodaju onom ustaši koji je bio pored same rake.

Ustaše su jedan drugom dodavale jedno po jedno dete i ovaj koji je bio zadnji do same rake, šćapio bi dete, okrenuo licem ka zemlji i stolarskim čekićem, udario bi u potiljak dete. U tom momentu čuo se pisak, zadnji vrisak deteta i tupi pad deteta u raku.

Gledao sam i mislio sam da ću da presvisnem. Suze su mi lile niz obraze.

Pored mene je sedeo na zemlji jedan stari Jevrejin, dosta stariji od mene, ali iznuren i iscrpljen. Podigao je glavu u nebo i glasno govorio:

—Bože, ako te ima, udri grom iz vedra neba i ubi ove zlikovce.

Ovi su nastavili i dalje da rade svoj posao, a on je još dva puta ponovio isto. Bog je ćutao, a ustaše su radile svoj posao“.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *