Falsifikovana karta srednjovekovne Hrvatske

Ova karta kao i njoj slične, koje ste sigurno imali prilike da vidite, nemaju nikakvog dodira sa istorijskim izvorima već su nastale u vrelima Frankovaca, NDH i Tuđmanovih velikohrvatskih aspiracija. 

Niti jedan validan istorijski izvor ne pominje granice ovakve Hrvatske. Zapravo od Porfirgenita do kasnijih pisaca, granice Hrvatske su od Istre na severu do reke Cetine na jugu, kada kreće Srbija. 

To se izuzetno poklapa sa nekadašnjim obimom čakavskog govora, pre srpsko – štokavskih migracija u ta područja. 

Tomislav Raukar ističe: “U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, kako je istaknuto, nema izricaja Hrvat ili hrvatski…U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izričitih potvrda o nazočnosti hrvatskoga stanovništva na području bosanske države… Dapače, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Slavonia ili Slovinje.“

Dakle, ova karta gde se vidi nekakva hrvatska granica na reci Drini, sa Bugarskom su samo prave želje ove dve države – asimilacija Srba, a ne realnost izvučena iz prošlosti. 

Takođe ovi termini na karti ,,Panonska i Primorska Hrvatska“ su nastali tek u 19. veku. O hrvatskom ,kraljevstvu“ možete čuti samo iz pisanija, po njihovoj Nadi Klaić, falsifikovanih Splitskih sabora, a o širim granicama u hrvatskim verzijama nekih dela, npr. Barskog rodoslova (Crvena Hrvatska, zarad hrvatizacije Crne Gore). Sve u svemu, više ima dokaza o srpstvu Istre nego o hrvatstvu Bosne.

Na temu slavne srednjovekovne Hrvatske jednostavno od sagovornika zatražite da vam pokaže jedan novčić te hrvatske „kraljevine“. Jedan, bar jedan srebrni novčić „moćnog kralja Tomislava“, jer ipak je to dokaz nezavisne države i njene administracije. Možemo slobodno da kažemo da arheolog koji bude pronašao hrvatski srednjovekovni novac, postaće slavniji od Indijane Džonsa.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *