Povelja Kulina bana

Povelja Kulina bana je prvi sačuvani diplomatski dokument pisan na srpskom narodnom jeziku. Njega je Kulin ban (1180-1204) sastavio na ćiriličnom pismu 29. avgusta 1189. godine. 

Godinu dana pre pisanja ove povelje, rimski papa Kliment III šalje dubrovačkom nadbiskupu plašt i potvrđuje stara prava crkve u Dubrovniku. U pismu pominje srpsku Bosnu: „regnum Servilie, quod est Bosna“ („srpska kraljevina koja je Bosna“). Ovo prilično jasno govori da su tadašnji moćnici, a među njima i rimski papa jasno povezivali Bosnu sa Srbijom, što je samo još jedan u nizu dokaza koji potvrđuju srpski karakter srednjovekovne bosanske države.

Iz takvih okolnosti nastala je potreba da Kulin ban potvrdi Dubrovčanima isto to i ovo je prvi poznati dokument razmenjen između vladara srednjovekovne Bosne (koja je geografski pojam) i vladara neke od susednih država. 

Kulin ban je ovim dokumentom upućenom dubrovačkom knezu Krvašu garantovao slobodnu trgovinu između njegove države i Dubrovačke republike.

Povelja Kulina bana na današnjem srpskom narodnom jeziku glasi:

† „U ime Oca i Sina i Svetog duha. Ja, bosanski ban Kulin, obećavam Tebi kneže Krvošu i svim građanima Dubrovčanima da ću vam biti pravi prijatelj od sada pa do veka. Držaću sa vama pravdu i pravo poverenje dokle god budem živ. Svi Dubrovčani koji hodaju gde ja vladam mogu trgovati gde god hoće i kretati se gde god žele, s pravim poverenjem i pravim srcem bez bilo kakve obaveze, osim ako mi ko podari poklon po svojoj volji. I da im moji časnici ne čine nikakvo nasilje.

I sve dok su u mojoj državi davaću im pomoć kao sebi koliko se može bez ikakve zle primisli; tako mi Bog pomogao i ovo sveto Jevanđelje.

Ja, Radoje banov pisar, napisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Hristova hiljadu i sto osamdeset i devete godine, meseca avgusta u dvadeset i deveti dan, (na praznik) usekovanja glave Jovana Krstitelja“.†

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *