Kovani novac Stefana Tvrtka II Kotromanića

Kovani novac srpskog kralja Stefana Tvrtka II Kotromanića, sina kralja Tvrtka I. Stefan Tvrtko II je bio kralj Srba Bosne, Primorja i Humske zemlje u periodu 1404-1408. i 1421-1443. godine.

Kako bi držao što dalje Turke od srpskih zemalja, kralj Stefan Tvrtko II je pokušavao trgovinom da pospeši prihode plaćajući im harač i potplaćujući ih. Jedan od načina pospešivanja prihoda bilo je i kovanja sopstvenog novca, što nije bilo u interesu najmoćnije trgovačke sile Dubrovnika. Zato i nije čudno što su se Dubrovčani prilikom svake nove pripreme izdavanja Tvrtkovog novca protestovali kod kralja i pokušavali svim silama da onemoguće puštanje u promet.

Na aversu ovog dinara nalazi se kraljevska titula Kotromanića i grb, a na reversu lik Svetog Grigorija Niskog, zaštitnika srpske države Bosne i Krsne Slave Kotromanića.

Ostaje nepoznato gde se nalazila Tvrtkova kovnica novca. Po svoj prilici nalazila se ili na području centralne Bosne ili na području nekadašnjih nemanjićkih poseda u Humu.

Srebrna ruda za kovanje stizala je iz poznatih rudnika: Dusina, Ostružnica, Deževica i Fojnica. Oni su bili najveći opslužitelji kovnice srebrenom rudom.

Prestonica kralja Stefana Tvrtka II bio je tvrdi grad Bobovac, dok Srebrenica, Zvornik i Usora nisu bili pod njegovom upravom, već pod upravom despota Đurđa „Smederevca“ Brankovića.

U vreme Tvrtka II postojali su napori da se Srbi iz Kraljevine Bosne i Srbi iz Despotovine što više drže zajedno. Radilo se na tome da se Despotovina ujedini sa Kraljevinom i da se tako stvori jedna snažna srpska država koja bi se jače odupirala i Mađarima i Turcima, ali to Turci nikako nisu mogli da dozvole.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *